#ЄвроМайдан у Софії

Софія, 27 листопада 2013.- Сьогодні українська діаспора, студенти-україністи та українські студенти, що тут навчаються, організували Євромайдан. З прапорами України, Болгарії та ЄС, з плакатами “Україна – це Європа”, “Софія за європейську Україну”, “Пловдів за європейську Україну”, “ЄС і свобода або Євразія”, “Вітя, не бійся Путіна” група приєдналася до болгарського антиурядового протесту (це був 167 протестний день) і на чолі колони прийшла до парламенту Болгарії.
Болгарські протестувальники дуже щиро зустріли українців. Лунали вигуки “Браво, Україна”, “Ми разом з вами”. Відбулося справжнє братання.
Навпроти будинку Народних Зборів є пам’ятник російському цареві Александру III. Отому самому, який визволяв Болгарію від турецького ярма, але й нещадно пригнічував Україна, забороняв нашу мову: “Украинского язика нет и быть не может”. І чи міг він собі уявити, що прийде час і навіть у Софії під його монументом стоятимуть молоді українці із синьо-жовтими стягами і скандуватимуть “Слава Україні!” – “Героям слава!”.
Сьогодні уряд Болгарії ухвалив рішення, за яким, у разі підписання Віктором Януковичем Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі 29 листопада у Вільнюсі, тутешній парламент без зволікань ратифікує її.
Українська діаспора в Болгарії нараховує майже 5 тис. людей. Наші осередки є у столиці, Бургасі, Пловдіві, Сілістрі, Добрічі та Варні. Вони об’єднані у Спілку українських організацій в Болгарії “Мати Україна”.(УБВісті)

Джерело  Там же  детальний фоторепортаж Василя Жуківського

1 Comment

Los comentarios están cerrados.