Євроцінності, Запоріжжя: приймають заявки на захід “Роми, інші нацменшини у ЗМІ”

Міжнародна благодійна організація «Ромський жіночий фонд  «Чіріклі» запрошує журналістів(ок), блогерів(ок) взяти участь у семінарі «Роми, інші національні меншини у ЗМІ». Захід пройде у Запоріжжі, 28-29 листопада. Plakat_logo1 геть дискримінацію

До участі запрошені і студент(к)и журналістських факультетів ВНЗ. Організатори забезпечують харчування у Запоріжжі під час семінару, роздаткові матеріали. Транспортні витрати і витрати на проживання у Запоріжжі не відшкодовуються.

У заході візьмуть участь представники(ці) ромської, африканської громади, іноземні студенти. Також виступатимуть представники(ці) ромських організацій і місцевих органів влади. Буде можливість зробити інтерв’ю. Семінар триватиме два дні. Методологія бізується на “anti-biased” підході, який полягає  у “позбавлені звички сприймати світ через призму стереотипів”. Запланована поїздка до ромського поселення або в гості до ромської родини, щоб показати повсякденне життя ромів і їх потреби. Пізніше такий семінар пройде в Ужгороді. Освітні заходи вже відбулись в Одесі та Донецьку.

Бажаючим взяти участь у семінарі треба заповнити анкету і надіслати її організаторам до 25 листопада. Відбір учасників(иць) відбуватиметься на конкурсних засадах. Місце проведення, розклад, інші деталі буде розіслано відібраним учасникам(цям) після дедлайну. Семінари проходять за підтримки Democracy Grants Program Посольства США в Україні.

Низка міжнародних правозахисних організацій та НУО стверджують, що роми в Україні стикаються з прямою та непрямою дискримінацією в усіх сферах життя. Поширена мова ворожнечі щодо ромів серед посадових осіб та у ЗМІ. Уряд України затверджує Національну Стратегію щодо ромів до 2020 року. Розробка комплексного Плану заходів для реалізації  Національної Стратегії і його реалізація є важливим кроком. Це має супроводжуватися інформаційною роботою з підвищення обізнаності журналістів про висвітлення ромских питань з урахуванням особливостей та специфіки ромської культури та традиції.

Фонд «Чіріклі», що у перекладі з ромської мови означає «пташка», засновано  у 1997 році. Початком роботи фонду була діяльність його засновниць у Жіночій Раді при Ромській Асоціації в місті Ізмаїлі, яка опікувалася питаннями соціального захисту етнічних ромів у регіоні.

Деталі щодо реєстрації: Ольга Веснянка, gkpora@gmail.com