Голодомор став взірцем масового вбивства для інших режимів — Енн Епплбаум

Anne_Elizabeth_ApplebaumПро це розповіла всесвітньовідомий історик, лауреатка Пулітцерівської премії Енн Епплбаум на міжнародній конференції в Нью-Йорку.

Лауреатка Пулітцерівської премії Eнн Епплбаум (автор книг «Історія ГУЛАГу», «Залізна завіса: руйнування Східної Європи. 1944—1956 роки») на науковій конференції «Вимірюючи наслідки Голодомору 80 років потому» у Нью-Йорку сказала у своєму виступі: «Голодомор став взірцем масового вбивства для інших тоталітарних режимів. В роки Другої світової війни такими ж методами, як у 1932—1933 роках (ізоляція, повне позбавлення їжі) нацисти знищили мільйони радянських військовополонених. І навіть Голокост на початку нагадував цю методологію — євреїв ізолювали в гетто і залишали вмирати. Потім нацисти визнали цей метод недостатньо ефективним і швидким, тому почали використовувати газові камери».

Також авторка відомих книг з історії комуністичного тоталітаризму оголосила, що почала писати книгу про Голодомор.

Інший учасник конференції український історик Володимир В’ятрович аналізував архіви карально-репресивних органів СРСР. Він розповів, що в документах ОҐПУ (Об’єднане державне політичне управління) добре видно механізми реалізації геноциду. «Розсекречені раніше, хоч досі недостатньо вивчені дослідниками, архіви СБУ про Голодомор містять лише частину документальної спадщини ОҐПУ-НКВД-КҐБ. Інші документи цих структур досі залишаються недоступними і недослідженими, перебуваючи у сховищах відомчих архівів МВС та Служби зовнішньої розвідки», — розповів В’ятрович.

Історик також висловив сподівання, що згодом джерельна база дослідників Голодомору може поповнитися й документами карально-репресивної системи СРСР, які створювалися в її центрі — у Москві.

Конференція «Вимірюючи наслідки Голодомору 80 років потому» пройшла у Нью-Йорку 6—7 листопада з участю відомих дослідників Голодомору, зокрема Андреа Граціозі, Любомир Луцюк, Френк Сисин, Роман Сербин та ін. З України участь у конференції взяли історики Людмила Гриневич, Станіслав Кульчицький, Юрій Шаповал, Володимир В’ятрович, Владислав Гриневич, Геннадій Іванущенко та ін.

«Конференція мала на меті висвітлити найновіші результати досліджень смерті мільйонів українців під радянським режимом», — говорять організатори конференції з  Центру американсько-українських відносин (Нью-Йорк, США).

Як відомо, цього року відзначають 80-і роковини Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні. Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору, створений у 2010 році, вже розпочав підготовку до проведення пам’ятних заходів 23 листопада.