Народне об’єднання “Майдан” – перші відгуки експертів

22 грудня у Києві під час п’ятого Всеукраїнського віче було оголошено про створення Народного об’єднання “Майдан”, яке функціонуватиме як громадська організація, до якої зможуть вступати політичні партії, громадські об’єднання та громадяни. Було зачитано його склад та схвалено резолюцію. Проте серед громадської спільноти все це викликало дискусію.

НА ВІЧЕ В КИЄВІ УХВАЛИЛИ РЕЗОЛЮЦІЮ НОВОГО ОБ’ЄДНАННЯ “МАЙДАН”

Його співголовами, зокрема, обрали Руслану Лижичко, Юрія Луценка, Сергія Квіта та лідерів опозиційних партій

22 грудня зі сцени Майдану було оголошено про створення народного об’єднання “Майдан”. У колегіальний орган можуть вступати політичні партії, громадські організації та українські громадяни. Про це йдеться в резолюції Народного віче, розміщеній на сайті партії “Батьківщина”.

Співголовами ради “Майдану” стали Олег Тягнибок, Сергій Квіт, Віталій Кличко, Юрій Луценко, Руслана Лижичко, Юлія Тимошенко та Арсеній Яценюк.

Наводимо повний текст резолюції:

“Протягом останнього місяця мільйони людей з усієї України взяли участь у мирному повстанні проти режиму Януковича, в боротьбі за свої права і свободи, за гідне європейське майбутнє для своїх дітей і для всієї України.

Вибираючи виключно мирні і ненасильницькі методи боротьби, ми розуміли, що дуже важко отримати швидкий результат у протистоянні з озброєним до зубів кримінально – бандитським режимом. Ми були, є і надалі готові до тривалої боротьби, до того, що Майдан буде стояти і боротися рівно до тих пір, поки Янукович не почує голос мільйонів.

Майдан – це постійно діючий осередок опору . Це – наш мобілізаційний пункт, звідки почався всенародний похід за очищення України від режиму кримінальних окупантів. Це і є наша вільна Україна, територія, яка непідвладна Януковичу. Сьогодні влада в державі протистоїть українському народу, тому вся Україна повинна стати единственой площею, яка очищає від Януковича нашу країну. З цією метою та з метою подальшої координації нашої діяльності, її поглиблення та розширення ми, учасники Народного віча, вирішили:

1 . Заснувати Народне об’єднання “Майдан”, до складу якого можуть вступати політичні партії, громадські організації та українські громадяни.

2 . Обрати Раду “Майдану” на чолі із співголовами: Сергій Квітом, Віталієм Кличко, Русланою Лижичко, Юрієм Луценком, Юлією Тимошенко, Олегом Тягнибоком і Арсенієм Яценюком.

3 . Затвердити такий персональний склад Ради “Майдану” Арсен Аваков, Тарас Бойків, Олексій Гарань, Василь Гацько, Ігор Жданов, Андрій Іллєнко, Ірена Карпа, Сергій Квіт, В’ячеслав Кириленко, Ігор Коліушко, Віталій Кличко, Руслан Кошулинський, Іван Крулько, Руслана Лижичко, Ігор Луценко, Юрій Луценко, Марія Матіос, Андрій Мохник, Валерій Пацкан, Олег Осуховський, Сашко Положинський, Петро Порошенко, Віталій Портников, Сергій Рахманін, Єгор Соболєв, Сергій Соболєв, Олександр Сушко, Вікторія Сюмар, Борис Тарасюк, Юлія Тимошенко, Олександр Турчинов, Олег Тягнибок, Валерій Чалий, Віктор Чумак, Зорян Шкіряк, Єлизавета Щепетильникова, Арсеній Яценюк.

4 . Доручити Раді “Майдану” розгорнути широку мобілізаційну роботу по організації опору нинішньому режиму в усіх областях України та координації протестного руху по всій території України”

До складу Ради народного об’єднання “Майдан” увійшли Арсен Аваков, Тарас Бойків, Олексій Гарань, Василь Гацько, Ігор Жданов, Андрій Іллєнко, Ірена Карпа, Сергій Квіт, В’ячеслав Кириленко, Ігор Коліушко, Віталій Кличко, Руслан Кошулинський, Іван Крулько, Руслана Лижичко, Ігор Луценко, Юрій Луценко, Марія Матіос, Андрій Мохник, Валерій Пацкан, Олег Осуховський, Сашко Положинський, Петро Порошенко, Віталій Портников, Сергій Рахманін, Єгор Соболєв, Сергій Соболєв, Олександр Сушко, Вікторія Сюмар, Борис Тарасюк, Юлія Тимошенко, Олександр Турчинов, Олег Тягнибок, Валерій Чалий, Віктор Чумак, Зорян Шкіряк, Єлизавета Щепетильникова, Арсеній Яценюк.

Співголовами ради новоствореного “Майдану” – Сергій Квіт, Руслана Лижичко, Віталій Кличко, Юрій Луценко, Юлія Тимошенко, Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок.

Ось що думають громадські експерти про новостворене Народне об’єднання “Майдан” (перші відгуки, доступні у соціальній мережі Фейсбук):

Вахтанг Кіпіані: Попередні пости і коментарі про раду НОМ, логіку його складання, плани на майбутнє тощо не мають жодного сенсу. Наймогутніший опозиційний діяч у країні – адмін сайту “Батьківщина”. Ця людина сильніша за Майдан, за всіх нас. Бо він має ексклюзивне право вносити свої правки у перелік, проголосований сотнями тисяч людей. Був Аваков – нема його. Не було Чубарова – тепер є, хоча він просив не включати без згоди Меджлісу. Не звучали на Майдані імена Дзиндзі, Чорновол і Парубія – тепер у списку вони є! Мова не про людей, а про принцип, ясна річ. Гіршої профанації ідеї народного голосування важко знайти. Турчинов і К, як завжди, у своєму репертуарі.
Олександр Солонтай: Сьогодні опозиція оголосила про створення надпартійної громадсько-політичної організації МАЙДАН, закликає об’єднуватися. Виникають питання:
1. Чому про це оголошує опозиція, який склад ініціативної групи, чому зараз?
2. Які правила, які права та обов’язки учасників, громадських спільнот, активістів та просто громадян?
3. Яка кінцева мета, ідеологія, план, чому це надпартійний рух?
4. Структура будується зверху вниз, чи навпаки, які канали комунікації окрім Віче та Майданів?
5. Хто від об’єднання є кандидатом в президенти, невже об’єдналися і визначили єдиного? Справді?
Чекаємо з нетерпінням від ініціаторів відповіді на ці запитання, щоб визначатися як ставитися до новоутвореного об’єднання! ЛЮДИ, ЗАПИТАЄМО РАЗОМ?
Ігор Когут: Господи. Що з нами – українцями – робить оте невігластво, бідність та роздробленість. Знову розділили активних людей, б’ючи в “українські” больові точки. Рух майдану мав виникнути і стояло питання хто його очолить та програмно спрямує. Я сподівався, що це будуть в більшості громадські активісти як нові політики (я не цураюся старих політиків). Це має бути рух громадської пильності, засудження та перевірки всього що робить держава, рух участі у всіх національних органах (Як Рада з телебачення та радіо, наглядова рада Суспільного мовлення, Центральна виборча комісія тощо). Тут ще багато за що треба боротися і наполягати.
І що я бачу? Обговорення, сумніви, амбіції. Так, Рух що проголошено, кінцевою метою має вивести людей з майдану і створити віртуальний майдан. І всі мають це розуміти.
А сьогодні потрібна не імітація (на чому тримається все в цій країні), а трохи справжньої співпраці, справжніх дій, справжньої програми дій. Тому, вважаю, що обговорювати склад громадської ради чи ще щось вже не час, а треба впливати на суть процесу і зробити це як громадянський рух за європейські цінності та культуру, прозорість всіх публічних гравців, проти корупції яка всюди, і за справжнє громадянське суспільство демократичної недовіри та контролю, щоденного і повсюдного. І головне, щоденно думати де у цієї системи кнопка, хоч вона надто складна і скриміналізована, що кнопкою тут (для перезапуску) не обійтися. Напевно ключовим елементом перебудови системи є правда, постійна потреба правди, постійна вимога правди і постійне визнання правди,якою б гіркою вона не була.
Павло Шеремета: Не хочу приєднуватись до хору критики ‪#‎НОМ‬. Добре, що кількість залучених у прийняття рішеннь, зросла від 3-х до 37-и. Бажаю Раді амбітних цілей, переможних стратегій і чітких планів. Більше залучати різні середовища і чути їхні думки. Використовувати, а не марнувати виграшні ситуації. Але точно так само як лідерам потрібно ще вчитись бути відповідальними лідерами, нам усім потрібно ще вчитись бути відповідальними послідовниками. Махновщина – це яскраво і душевно, але не дуже ефективно…
Ірина Бекешкіна: Вважаю склад Ради Майдану в цілому вдалим. Важливо – що до його складу увійшли як політики, так і громадські діячі, і тому числі – кілька серйозних аналітиків-експертів, яким не властива хвороба популізму.
“До складу Ради народного об’єднання “Майдан” увійшли Арсен Аваков, Тарас Бойків, Олексій Гарань, Василь Гацько, Ігор Жданов, Андрій Іллєнко, Ірена Карпа, Сергій Квіт, В’ячеслав Кириленко, Ігор Коліушко, Віталій Кличко, Руслан Кошулинський, Іван Крулько, Руслана Лижичко, Ігор Луценко, Юрій Луценко, Марія Матіос, Андрій Мохник, Валерій Пацкан, Олег Осуховський, Сашко Положинський, Петро Порошенко, Віталій Портников, Сергій Рахманін, Єгор Соболєв, Сергій Соболєв, Олександр Сушко, Вікторія Сюмар, Борис Тарасюк, Юлія Тимошенко, Олександр Турчинов, Олег Тягнибок, Валерій Чалий, Віктор Чумак, Зорян Шкіряк, Єлизавета Щепетильникова, Арсеній Яценюк.”

Олексій Хмара: І останнє від мене на тему новоутворення “Майдан”

Уточню свою позицію. Я ЗА партнерства секторів заради спільної справи. І тільки у цих партнерствах бачу можливість комплексного рішення. Та я ПРОТИ пересмикування понять. Наприклад, коли людей ангажують в громадський рух, а займатись пропонують політикою.

Від цього довіра тільки зникає. А її зараз так мало.
Тому я був би вдячний, якби не спекулювали на поняттях , а щиро визнали – ми хочемо нову систему влади, для цього створюємо широку коаліцію всіх зацікавлених. Це не партія і не громадська організація. Це середовище змін. Цікаво? Приєднуйтесь.

Речі варто називати своїми іменами. Усім.
А значить варто сказати чесно про наміри.
Як от Єгор, Віка та Ігор чесно це зробили і пішли зі своїх громадських позицій. Або як п’ять сотен моїх друзів із ДемАльянсу.

І я знаю, що в політичному дискурсі в мене є чудові партнери, на яких я можу спиратись. Як на фахових і відданих парнерів у секторі політики.

А не так, що в нас купа людей пише на візитівках “громадський активіст”, а по факту займається політичною діяльністю. Не сприймаю я це. Навіть, в ім’я чергової республіки, сили когось чи фронту пєрємєн.

Зрештою, є в країні два окремих закони – про політичні партії та громадські об’єднання. І там чітко написано, що є чим.

Якщо ж цей розподіл не робити, ми дуже швидко скотимось до реалій Білорусі. Там чи не кожен громадський діяч щороку стає політиком (на період чергових виборів). І тим самим дає купу підстав для репресій проти ВСЬОГО сектору. А в Росії такий люд взагалі загнали в резервацію агентів іноземного впливу. З дуже широким і розмитим тлумаченням поняття “політична діяльність”.

І в підсумку. Я буду мега радий, якщо купу народу з громадянського суспільства запросять у владу, а ті погодяться. Від того якість державних рішень тільки виграє. І я ж буду перший, хто з них запитає, чи завершили вони справи в громадському секторі, аби не мати навіть ілюзій спокус.
А якщо чи коли прийде мій час змінити сектор, я зроблю те саме по відношенню до себе

Mike Lebed: Не вважаю, що сьогоднішнє створення громадсько-політичної організації “Майдан”, є якоюсь трагедією. Завжди були ті, хто тусять з політиками, та ті, хто з ними не тусять. Були ті, хто банально за зміну облич у політиці, та ті, хто за системні зміни. Це було до сьогоднішнього дня, буде і після. На Майдані в Києві зараз мінімум 15 самоорганізованих об’єднань з простих людей, громадських організацій та профспілок. Тож тим, хто прагне справжньої революції, хто прагне системних змін, – своє робить і не відволікатись треба! 

Володимир Кухар: Сьогоднішнє оголошення ГО Майдан нагадало проголошення Форуму національного порятунку під час акції Україна без Кучми. Проголосили на спаді акції і так, щоб ініціатива формально виходила від політиків. Був тоді у Будинку письменників, у якому організовували ФНП. Пригадую як О.Доній закликав надати слово молоді і “не бути як ті, проти кого боремось”. Зараз ситуація краща – активістів більше залучили. Але не вірю я ні вщо, що починає офіційна опозиція, контрольована олігархами. І тим більше у папери, які зачитує Турчинов. Краще б знизу виварився справжній широкий громадський народний рух, ознаки якого проявилися в останні тижні.

Звісно, це не всі фідбеки, а лише ті, які потрапили до нашої уваги. Якщо Ви маєте свої коментарі та пропозиції, додавайте їх нижче в коментарях.

1 Comment

  1. Історична місія Майдану – це висування нового лідера, здатного привести людей до перемоги. Наразі, таких лідерів двоє. Кличко – це сила, і Порошенко – це розум. Майбутньому лідеру обидві ці якості конче потрібні.
    Тому вибір – за Майданом! Нехай люди оберуть – за ким іти!
    А далі, НОМ по всій Україні повинен зробити усе можливе для того, щоб цей лідер був обраний президентом у 2015 році. Це єдиний мирний шлях зміни існуючої влади!

Los comentarios están cerrados.