Росія блефує про санкції, але цей блеф зручний Януковичу

“Економічні санкції, блокада українських товарів, погрози – це лише тимчасове явище, прояв психологічної війни з боку Росії, аби не допустити асоціації України з ЄС і повернути нашу країну в “лоно” новітньої неорадянської імперії”, – про це заявив директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД Сергій Пархоменко під час ефіру на каналі EspresoTV.

“Росія не зможе ввести проти України жорсткі економічні санкції, за винятком хіба вимоги платити за газ наперед. Всі інші дії – незаконні, і реакція міжнародної спільноти не забариться, ЄС захистить нас, якщо ми підпишемо угоду про асоціацію. Для прикладу, коли країни Балтії йшли до ЄС і НАТО, Росія чинила проти них економічний і політичний тиск. Але після отримання членства в цих структурах відносни з Росією стали ще кращими, ніж до моменту, коли ці країни озвучили свої наміри про євро-атлантичну інтеграцію. І це при тому, що ринок Литви чи Естонії Росії менш цікавий, ніж український. В Росії розуміють, що збитки від торгівельних війн буде нести й російський виробник. Путіну не вигідно в ситуації, коли незадоволення ним в суспільстві росте, налаштовувати проти себе ще й промисловців. А вони люди прагматичні, їм все одно – в НАТО Україна, в ЄС чи ще десь там, вони хочуть мати свій прибуток. А Путін може їх його позбавити, закривши ринок з Україною. До речі, зона вільної торгівлі з ЄС не виключає ЗВТ з Росією”, – каже політолог.

“Нові санкції – це блеф Кремля. Але цей блеф зручний Януковичу, який хоче вибити для себе з як фінансову компенсацію, так і підтримку на президентських виборах-2015, вибити гарантії для свого політичного майбутнього”, – підсумував політолог.Росія блефує про санкції, але цей блеф зручний Януковичу