Свята на Майданах. Інструкція з розваг

Поки народу багато на Майдані та на площах і вулицях різних міст, пропоную увазі календарні народні розваги, якими можна тішитись. Пам’ятаймо, що це не тільки приємне і веселе проведення вільного часу, але й нагода пожити «як у старину», як бавились наші пращури.

* Ситуації можуть бути різні, тому кожен може використати якусь з наведених дат задля захисту свободи мирних зібрань перед чиновниками чи правоохоронцями ))

Оце прикметні народні дні на тиждень від цього уїк-енду. Стислий опис звичаїв – лише поштовх для вашої творчості та фантазії, тому що як у давнину так і тепер цінується не тільки дотримання звичаїв, але й імпровізація.

7 грудня – Святої Катерини.

Дівчата ворожать і закликають долю. Увечорі дівчата сходяться і варять борщ і кашу. Дівчина, перехилившись за ворота чи огорожу, або вийшовши на перехрестя, тримає борщ в руках і кличе «долю вечеряти». Опівночі до них приходять парубки. Починаються пісні і ворожіння. Вгадати дівочу долю допомагали символічні предмети — хусточка, стрічка, перстень, лялька, хрест. Одна з дівчат усе це розкладала на столі й накривала тарілками так, щоб не бачили інші. Потім кожна по черзі підходила й піднімала одну з тарілок. Якщо під нею виявиться стрічка, буде ще рік дівувати, якщо перстень, то вийде заміж, якщо натрапить на хусточку — буде покриткою, а якщо на ляльку — народить дитину, коли ж випаде хрест, то помре… А щоб вгадати достаток майбутнього чоловіка, насипали до миски якоїсь крупи і в неї кидали золоті, срібні та залізні перстені, який витягнеш — таку долю і обереш. На Катерини мати запалювала до її образу три свічі, “би рід не переривався”.

8 грудня – Святого Климента.

Цього дня загадують загадки. Часто римують, або закладають у них смішний сенс. Висміюють один одного чи когось поза очі, підбиваючи під нього загадку або навмисно даючи неправильну, проте дотепну відповідь.

9 грудня – Юр’їв День.

У часи раннього феодалізму цього дня найманий селянин міг змінити господаря, господар розрахувати слугу. Після того як це право відмінили і всіх закріпачили, склалися прислів’я про Юр’їв день. Також на пам’ять про це свистіли, бо феодали казали «буде тобі Юр’їв день як рак на горищі свисне». Донедавна розривали невигідні контракти під веселий юр’їв свист.

12 грудня – Ніч під Андрія.

Дівчата ворожать. Звечора печуть балабушки. Це невеличкі тістечка з білого борошна. Але воду для них набирають і несуть ротом! Хлопці бігають за ними і смішать, щоб водичку розлили. Коли балабушки готові, заводять голодного пса до страви. Він починає жадібно хапати і вирішує долю дівчинок: чию першою скушає – та «в дамках», а чиюсь схватить і унесе – та житиме в чужих краях. Як настане вже ніч святого Андрія, юрба ходе гадати долю, підслуховуючи під вікнами. Або ж кричить у вікна, і тлумачить відповідь що почула. Також беруть насіння та посипають сніг. Потім розгрібають і рахують – кому вийшло парне, тому невдача, кому парне тому щастя. Беруть двох півнів або півня з куркою, зв’язують хвости і дивляться, хто кого перетягне, заздалегідь про щось загадавши.

13 грудня – Андрія Первозваного, святого покровителя України.

Молодь в цей день влаштовувала різноманітні забави. Основна дія свята — це відкусування солодкої «калити». Печиво прив’язується якнайвище попід стелею, а потім хлопці та дівчата з зав’язаними очима мусять дострибнути до нього і відкусити шматок. Той хто тримає калету – пан Калетинський – намагається розсмішити того хто її кусає, пана Коцюбинського. Поширені ворожіння — відгадування предметів із зав’язаними очима, запалювання ниток, виливання води на гарячий віск тощо. Ходять у гості із подарунками. Дівчата перешкоджали приходові парубків: перемотували мотузкою стежку, глузували, згодом запрошували за стіл. Після вечері тривали комічні ігри та забави – «Калита», «Сповідь», «Пошта», «Каву солодити», «Рвати рожу». Прийшовши на своє подвір’я, дівчата зрізали вишневу гілочку і ставили у воду: якщо до Різдва зацвіте, то дівчині щаслива доля на одруження. Парубки після вечорниць робили збитки: виносили на городи січкарні, знімали ворота чи хвіртки і несли на подвір’я майбутніх наречених. Найбільшим бешкетом вважали витягнути на дах хати сани або воза. Парубкам дають іспити напій, на дні лежить перстень – його треба дістати губами не замочивши носа.

14 грудня – день Наума.

Цього ранку спати не можна – інакше наука на ум не ходитиме. Обряди пов’язані з учнівством, студентством, бурсою.

Веселого та мирного вам часу! А якщо це вам здалось корисним, розповсюджуйте

Малюнок взято на: http://myreferatik.in.ua

64456914