Забезпечення рівних можливостей для осіб з інвалідністю

24 грудня 2013 року громадська організація Чернігівський Центр Прав Людини представила підсумки реалізації проекту «Забезпечення доступу до правосуддя інвалідів в Україні» на прес-конференції в УНІАН.

Виконавці проекту представили на національному рівні Аналітичний Звіт – об’єктивну інформацію про реальний рівень доступу до правосуддя інвалідів в Чернігівській області. Узагальнюючи результати проведеного дослідження, моніторингова група проекту звернула увагу на низку актуальних питань, які потребують реагування та запропонувала певні пропозиції для забезпечення безбар’єрного доступу інвалідів до правосуддя.

Керівник проекту Олександр Підгорний зазначив, що виконання рекомендацій буде більш ефективним у співпраці з громадськими організаціями інвалідів, іншими неурядовими організаціями, яким небайдужі проблеми осіб з обмеженими можливостями, а також органами місцевого самоврядування та представниками ЗМІ.

Учасники підкреслили, що саме підхід, заснований на повазі до прав людини і спрямований на пошук можливостей, створення та підтримку відповідних умов, дозволить забезпечити безперешкодний доступ до правосуддя для осіб з інвалідністю. Адже захист та підтримка їх прав полягає не лише у наданні певних особливих умов, але і в прийнятті заходів для зміни поведінки та відношення, за яких всі громадяни можуть приймати повну участь в житті суспільства та коли інваліди визнаються як рівні його учасники, а їх потреби розуміються.

Діяльність проходить в рамках проекту за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.