Міжнародна Амністія: Україна демонструє регрес у правах людини

17 січня 2014

завантаження (1)Репресивні закони, прийняті з рекордною швидкістю без обговорення в українському парламенті, повинні бути негайно скасовані, заявила Amnesty International.

Нове законодавство, прийняте 16 січня, має на меті придушити свободу слова і право на мирні протести.  Воно відкриває шлях для переслідування журналістів і активістів громадянського суспільства та закриття неурядових організацій (НУО), новинних сайтів в Інтернеті і релігійних організацій.

“Приймаючи цей закон, влада зупинила весь прогрес України, досягнутий за останні двадцять років, у напрямку повного дотримання своїх міжнародних зобов’язань з прав людини. Це обіцяє похмуре майбутнє для всієї нації”, сказала Хеза МакГіл, експерт Amnesty International по Україні.

Всі НУО, які отримують фінансування з-за кордону і займаються в широкому сенсі “політичною діяльністю”, зобов’язані зареєструватися в якості “іноземних агентів” під ризиком закриття.

“Зміни до закону про громадські організації є майже точною копією російського законодавства щодо “іноземних агентів”, яке мало руйнівний вплив на громадянське суспільство в Росії “, сказала Хезер МакГіл.

Закон знову вводить кримінальну відповідальність за “наклеп”, що означає загрозу судових переслідувань для журналістів, які публікують критичні матеріали про посадових осіб.  Крім того, закон вводить штрафи за розкриття інформації про правоохоронців та суддів.

Свобода вираження думок опиняється під ще більшою загрозою через нові правила, які вимагають всі веб-сайти, які публікують новини, належним чином зареєструватися, а Інтернет-провайдери зобов’язані відрізати доступ в Інтернет для груп та окремих осіб на пряме прохання уряду.

Введення кримінальної відповідальності за нечітко визначену “екстремістську діяльність”, яка включає в себе атаки на “недоторканість” держави і втручання в роботу державних органів, може бути використана для переслідування тих, хто виступають за зміну уряду, або проводять демонстрації перед урядовими будівлями.

Зміни в адміністративному кодексі посилюють всі штрафи, пов’язані з порушенням правил проведення публічних зборів, і надають міліції ширші повноваження з контролю проведення демонстрацій. Закон вимагає введення нових правил для проведення публічних зібрань і жорстких штрафів за будь-які порушення.

“Нове законодавство спеціально створене для того, щоб дати владі більші повноваження для переслідування учасників мирних антиурядових протестів у центрі Києва. Це демонструє повну незацікавленість уряду у діалозі та неготовність сприймати критику, але відкриває шлях для прямого протистояння з боку великої частини населення країни”, сказала Хеза МакГіл.

Для отримання детальної публічної заяви AI, будь ласка, звертайтеся до Богдана Овчарука, Спеціаліста з роботи зі ЗМІ та комунікацій Amnesty International в Україні за телефонами +38 (044) 483 26 06, +38 (067) 551 69 44 або за e-mail: b.ovcharuk@amnesty.org.ua.

2 Comments

  1. Education and tolerance are what this sad world needs.
    From a distance, it seems that in some cases, the power brokers of the world have an agenda that is not for the common good. The democracy as envisaged by the ancient Athenians seems to be suffering in the Ukraine of today.

Los comentarios están cerrados.