Суд стягнув зі школи кошти на користь учениці

У Соколовій Балці Новосанжарського району Полтавщини вже не один рік триває «війна» між сільським головою Анатолієм Кравцем та керівником місцевого агропідприємства Володимиром Замулою. Безглузде, виснажливе протистояння, в якому немає й не може бути переможців. Прикро, що в цей конфлікт втягнуті й мешканці села на тому чи на іншому боці. Ще гірше, що неприязнь виміщують і на дітях «противників». І хто ж? Ті, хто повинен сіяти «розумне, добре, вічне…»

Інцидент трапився 24 квітня 2012 року. Директорка Соколовобалківської школи Світлана Земляна у коридорі зробила зауваження восьмикласниці Надії С. з приводу носіння штанів і запросила її до себе. Далі цитую рішення Новосанжарського районного суду: «У кабінеті  директор вчинила щодо учениці психологічний тиск, вимагала від неї написання письмових пояснень  з приводу носіння брюк, зізнатися в тому, що штани заставляють носити до школи її батьки. Під кінець розмови  директор сказала учениці, що якщо їй щось не подобається, то нехай шукає іншу школу».

Про накал «спілкування» свідчить те, що дівчині стало зле, у неї розболілася голова, почалося запаморочення, нудота, з носа пішла кров. Вона була змушена звернутися за медичною допомогою до сільської медамбулаторії. Оскільки Наді ставало все гірше, мама відвезла її в райлікарню, де лікарі  встановили зв’язок між нездужанням і психоемоційним навантаженням та призначили відповідне лікування. Наступного дня діагноз дівчинці підтвердили в Полтавській обласній дитячій лікарні.

Батьки Наді вважають, що справжньою причиною розправи директриси над їхньою донькою ж те, що вони підтримують В.Замулу. Тож не пробачили такого знущання головному педагогу школи й звернулися зі скаргою до РВВС, відділу освіти Новосанжарської РДА та з позовом до суду.

А  оскільки діти нині «просунуті» й Надя записала розмову з директоркою на мобільний телефон, це дало змогу фахівцям Харківського НДІ судекспертиз ім.Бокаріуса зробити обгрунтований висновок про те, що «бесіда справила на потерпілу психотравмуючий вплив, який полягає у переживанні відчуття сорому, наявності тривоги, невпевненості в собі, зосередження на негативній оцінці своєї зовнішності, заниження самооцінки, ушкодження провідної діяльності та фізичних страждань».

Начальник райво Ю.Зінченко в акті службової перевірки зазначив, що директором школи С.Земляною було допущено грубе порушення своїх трудових обов’язків, приниження честь і гідність учениці, які заподіяли шкоду її здоров’ю. Міліція теж визнала факт доведення дитини до нервового  зриву, що кваліфікується як легкі тілесні ушкодження, однак відмовила в порушенні кримінальної справи проти директорки.

Новосанжарський райсуд дійшов висновку про наявність причинного зв’язку між протиправними діями педагога зі стажем С.Земляної та хворобою учениці, її моральними та фізичними стражданнями.  Тому стягнув з Соколовобалківської ЗОШ І-ІІІ ступенів на користь Надії С. та її матері понад 7000 гривень – моральна шкода, кошти на ліки, судовий збір, вартість судової експертизи.

Полтавський апеляційний суд залишив рішення районного суду без змін.

Шкода, що за знущання над ученицею заплатила не директорка з власної кишені, а всі платники податків Новосанжарського району, бо школа – бюджетна установа.

У читачів правомірно виникне питання: хіба можна після такого проступку залишати С.Земляну на посаді директора?

Й справді, заврайво Ю.Зінченко видав наказ про її звільнення, але голова Новосанжарської РДА Сергій Шовкопляс своїм розпорядженням… скасував той наказ, давши зрозуміти всім, які педагогічні «кадри» нині цінує влада.

Людмила Кучеренко