Заява Конфедерації вільних профспілок України щодо обмеження прав і свобод громадян

monitorlogoПровладна більшість Верховної Ради України 16 січня з грубим порушенням регламенту і без обговорення ухвалила законопроект №3879 «Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян». Законопроект вносить зміни репресивного характеру до 21 законодавчого акту, серед яких 7 кодексів і 14 законів і копіює найбільш репресивні положення російського законодавства.

Поправки, внесені до українського законодавства, передбачають кримінальну відповідальність за наклеп у ЗМІ та Інтернеті, дозволяють блокувати веб-сайти без рішення суду, обмежують свободу висловлювання думок і зборів. Текст обсягом у понад сто сторінок включає в себе багато інших положень, що йдуть  у розріз з нинішніми глобальними тенденціями та порушують міжнародні конвенції, ратифіковані Україною. Зокрема, Європейську конвенцію про захист прав людини та Міжнародний пакт про громадянські і політичні права.

Поява поняття «наклеп» у Кримінальному кодексі України повертає країну назад і тягне за собою відповідальність у вигляді штрафів, виправних робіт, або позбавлення волі на строк до двох років. Це фактично свідчить про неприхований наступ на свободу слова в Україні та створює правові підстави для запровадження цензури, коли самі чиновники і прокурори вирішуватимуть питання про відкриття кримінального провадження за критичні висловлювання у бік влади. Суттєво звужується й простір свободи слова, бо фактично забороняється створення і діяльність незалежних інформаційних агенцій у мережі Інтернет.

Міжнародний досвід свідчить: притягнення до кримінальної відповідальності за виступи у ЗМІ та соціальних мережах призводить до виникнення у суспільстві атмосфери залякування, прямо перешкоджає роботі журналістів і висвітленню ними актуальних питань.

Законопрект відчутно обмежує і свобода мирних зібрань. Для проведення акцій протесту та створення елементарних умов для їхніх учасників (тенти, сцена тощо) тепер необхідно буде отримувати дозвіл МВС. А можливість звинувачення в екстремізмі, поняття якого залишається у законі розмитим, повністю розв’язує руки владі для свавільних звинувачень та притягнення до кримінальної відповідальності громадян, які активно борються за свої законні права.

Збір і поширення особистої інформації (імена, дані про особу, і т.д.) стосовно суддів та правоохоронців також стає кримінальним злочином, за який передбачено ув’язнення до трьох років.

Через ухвалений законопроект влада намагається скопіювати російські технології дискредитації та встановлення тотального контролю над неурядовими організаціями, які підтримуються демократичними країнами і фондами, вимагаючи від них реєстрації у якості “іноземних агентів” та фактично позбавляючи статусу неприбуткових організацій. Це накладає на громадські організації жорсткі нормативні та фінансові зобов’язання, порушення яких призведе до суворих покарань.

Ухвалення репресивних законодавчих інновацій – це перший крок, за допомогою якого влада намагається легитимізувати репресії, позбавити громадян фундаментальних прав та свобод, не допустити розвитку громадянського суспільства в Україні. Другим кроком стане силовий розгін Євромайдану у Києві вже наступного тижня.

Звертаємося до Президента Віктора Януковича з вимогою ветувати законопроекти, які суттєво звужують права і свободи громадян, та не допустити порушення Конституції України.

Просимо міжнародну спільноту належним чином відреагувати на події, що відбуваються в Україні і порушують права її громадян!

Закликаємо всіх представників громадських організацій, усіх громадян виступити проти законодавчих змін, які утверджують авторитарний режим в Україні!

Голова Конфедерації

 

вільних профспілок України                       Михайло ВОЛИНЕЦЬ