Заява правозахисних організацій України щодо закону про диктатуру

monitorlogoПроголосований і в екстреному порядку підписаний 16 січня Закон України №3879, означає, що Україна вступила в епоху реакції й обскурантизму.

Цей Закон прийнято з порушенням процедури підготовки, експертної оцінки і розгляду в законодавчому органі країни. Закон грубо порушує фундаментальні свободи совісті, поглядів, слова, інформації, зібрань, асоціацій, пересування, право власності та право на приватність, ігноруючи тим самим відповідні конституційні норми і статті Міжнародного пакту ООН про громадянські та політичні права й Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, а також статтю 22 Конституції України.

Особливо слід зазначити збагачення цим Законом сучасного юридичного словника новим терміном – “іноземний агент”. Під цю категорію підпадають ті суспільні об’єднання, “що отримують грошові кошти чи інше майно від <іноземних > джерел…, а також беруть участь, у тому числі в інтересах іноземних джерел, у політичній діяльності на території України”.

Простий лінгвістичний і юридичний аналіз останнього речення, у якому розкривається правовий зміст терміна “іноземний агент”, дає підставу вважати, що відтепер будь-яка громадська організація, що одержує від іноземного фонду, посольства, організації чи фізичної особи грантову фінансову підтримку, здобуває цей новий дискримінаційний статус. Закон вимагає від громадської організації його реєстрації і вводить санкції за відхилення від реєстрації.

Ми констатуємо, що цей закон порушує найважливіший принцип конституційного правопорядку – принцип верховенства права і порушує конституційні права громадян України й осіб без громадянства, що проживають на її території.

Термін “іноземний агент” за його змістом несе негативне значення клейма на тілі людини, від якого суспільству слід чекати погрозу, і тому така організація підлягатиме агресивному соціальному остракізму, вигнанню і знищенню.

Подивимося правді в очі – це означає, що правляча коаліція оголосила війну громадянському суспільству.

У зв’язку з цим ми заявляємо, що не збираємося в цій не нами початій війні підписувати пакт про капітуляцію. Ми ніколи не погодимося, щоб органи влади витісняли нас у соціальне гетто і вішали нам на шию табличку з написом “іноземний агент”, – подібно тому, як фашисти таврували жовтою зіркою Давида євреїв під час Другої світової війни.

Ми заявляємо, що погодитися в цьому випадку прийняти статус “іноземний агент” буде з нашої сторони образою пам’яті наших великих попередників – Олекси Тихого, Юрія Литвина, Валерія Марченка, Василя Стуса, В’ячеслава Чорновола, що віддали життя в боротьбі за права людини в Україні.

Ми розуміємо глибинну мотивацію цих обскурантистських дій правлячої коаліції – будучи в стані панічного страху в нинішній ситуації масового і організованого соціального протесту, вони мають намір за будь-яку ціну утримати свої привілеї в системі вибудованої за останні три роки неофеодальної структури влади і розподілу власності.

Усі ці нерозумні й недалекоглядні дії з боку правлячої коаліції мають одну мету – виграти вибори-2015. Ось чому вже сьогодні ця коаліція мобілізувала для боротьби з Майданом кримінальні сили і ставить під свої прапори організації з чорносотенною ідеологією погромників. Ці браконьєри української спільноти сьогодні взяли на приціл громадські організації, які без будь-яких витрат коштів державного бюджету створюють робочі місця і виробляють вагому частку валового внутрішнього продукту.

І ось чому суспільство змушене буде переходити до нових форм ненасильницького опору.

Микола Козирев, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини

Аркадій Бущенко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини

Євген Захаров, директор Харківської правозахисної групи

До заяви приєднався Центр інформації про права людини та інші організації 

Джерело