Полтавський Євромайдан зажадав від Авакова звільними з посади новопризначеного начальника обласної міліції

Віче Полтавського Євромайдану 4 березня  одноголосно проголосувало за це звернення

В.О. Міністра внутрішніх справ України
Авакову А.Б.

Генеральному прокурору України
Махніцькому О.І.

В.О. Президента України
Турчинову О.В.

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

03.03.2014 року в.о. міністра внутрішніх справ України Аваковим А.Б. було призначено на посаду начальника Управління Міністерства внутрішніх справ України в Полтавській області полковника міліції Івана Григоровича Корсуна.
Однак громадськість Полтавської області та Полтавський обласний осередок ГО «Майдан» висловлює свою категоричну незгоду з вказаним кадровим рішенням та перебуванням І.Корсуна на цій посаді з таких підстав.
1. Громадськості Полтавської області відомо, як І.Г. Корсун, слугуючи режиму Тулуба на Черкащині, 22.03.2013 координував дії між «тітушками» та міліцією, перешкоджав доступу та роботі журналістів, народних депутатів України, депутатів Черкаської обласної ради, не допускаючи їх до сесійної зали, в ході чого зламав палець депутату обласної ради Олександру Сінгаєвському.
2. Громадськості Полтавської області відомо, як І.Г. Корсун у 2012 році здійснював з використанням свого службового становища систематичне порушення виборчих прав громадян, що проявилося зокрема під час штурму «Беркутом» окружної виборчої комісії №197, що мало наслідком побиття людей та фальшування виборів на цьому окрузі. Вже на виборах в грудні 2013 року Комітет виборців України на Черкащині, де Корсун І.Г. займав керівну посаду в міліції, зафіксував понад 120 порушень виборчого законодавства, в тому числі і блокування автомобілями ДАІ опозиційного кандидата Булатецького;
3. Громадськості Полтавської області відомо, як І.Г. Корсун в період Помаранчевої революції, керуючи підрозділами ДАІ Черкаської області, давав вказівки своїм підлеглим кидати «їжаки» під колеса автобусів з людьми, які їхали на Майдан в Київ та давав вказівки стріляти бойовими набоями по колесах таких автобусів.
4. Громадськості Полтавської області відомо, що І.Г. Корсун, перебуваючи на своїй посаді в Черкаській області, з використанням службового становища, був причетний до корупційних схем поборів з підпорядкованих йому працівників ДАІ за збереження за ними посад. За свідченнями колишніх його підлеглих, такси становили від 1 до 3 тисяч доларів США. Крім того, І.Г. Корсун, зловживаючи посадою, був причетний до привласнення державного майна, а саме пального, яке виділялося на потреби ДАІ Черкаської області. Про ці та інші факти йшлося у Відкритому зверненні черкаських міліціянтів до Президента та міністра внутрішніх справ України.
5. Громадськості Полтавської області відомо, що 25 вересня 2011 року, коли І.Г. Корсун займав свою посаду в черкаській міліції, відбулася зустріч депутатів місцевих рад Київщини та Черкащини з мешканцями Умані. Після заходу його учасників оточили бійці “Беркута” і без попередження почали бити всіх без розбору – старих, дітей і жінок. Побитих кидали в автозаки і доставляли в місцевий райвідділ міліції. У сутичках з Беркутом тоді постраждав депутат Київської обласної ради Андрій Іллєнко. Також було затримано двох журналістів – керівника київської прес-служби ВО Свобода Кирила Бабенцова та керівника черкаської прес-служби Юрія Ботнара.
У зв’язку з цими та іншими відомими фактами протиправних дій І.Г. Корсуна громадськість Полтавської області на своїх зборах – Віче – одноголосно висловила йому недовіру та свою незгоду з призначенням начальником УМВС України в Полтавській області. Цілковиту підтримку такому рішенню полтавців висловлює і Полтавський обласний осередок ГО «Майдан».
Нагадуємо Вам, що сотні тисяч українців на Євромайдані боролися за очищення влади від злочинного елементу, за наведення порядку в країні в цілому та правоохоронних органах зокрема, а не заради подібних кадрових призначень. Задля досягнення цієї мети Народ України заплатив високу ціну у вигляді сотень загиблих, скалічених, зниклих безвісти. Не забувайте про те, що саме завдяки Майдану Ви обійняли свої посади, тому якщо не буде виконана ВИМОГА відносно зняття з посади І.Г. Корсуна, буде висловлена недовіра вже безпосередньо Вам.

Враховуючи викладене, громадськість Полтавської області та Полтавський обласний осередок ГО «Майдан» просить:
1. Міністра внутрішніх справ України Авакова А.Б. – звільнити з посади начальника УМВС України в Полтавській області полковника міліції Корсуна Івана Григоровича та призначити на цю посаду іншу, достойну, людину, котра зможе відновити довіру до правоохоронних органів та забезпечити ефективну боротьбу зі злочинністю, належний захист прав та свобод громадян.
2. Генерального прокурора України Махніцького О.І. – відкрити кримінальне провадження щодо Корсуна І.Г. та провести перевірку за вказаними та іншими існуючими фактами і у разі виявлення ознак злочину притягнути Корсуна І.Г. до кримінальної відповідальності згідно із законодавством України;
3. В.О. Президента України  – взяти на особистий контроль хід виконання зазначених вимог полтавського Євромайдану та провести перевірку відносно обставин та причин такого кадрового призначення, здійсненого Аваковим А.Б.
4. З метою відновлення довіри до міліції на території полтавської області просимо кандидатуру начальника УМВС України в Полтавській області призначити за пропозицією Полтавського Євромайдану та громади області. Задля цього найближчим часом Вам окремо буде направлено на розгляд кілька кандидатур, узгоджених з громадськістю.

До речі, сам Іван Корсун на Віче не прийшов, продемонструвавши ставлення до тих, з чиїх кишень він отримує зарплату.

Людмила Кучеренко