Звернення Донецького товариства імені Олекси Тихого, Донецької обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» до Президента України

Президенту України Петру Порошенку

ЗВЕРНЕННЯ

Шановний Петре Олексійовичу!

До Вас звертаються члени Донецького товариства імені Олекси Тихого, Донецької обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

Донеччина завжди була частиною України, яка активно боролася з тоталітарним режимом Москви. Наші видатні земляки Василь Стус, Іван Світличний, Олекса Тихий, Микола Руденко, Іван Дзюба, Василь Голобородько та багато інших, – є яскравим підтвердженням тому. Наш видатний земляк-донеччанин, дисидент, один з 10 співзасновників Української Гельсінської Спілки, вчитель з Дружківки Олекса Тихий, який загинув у радянських мордовських таборах у боротьбі за вільну Україну, ще п’ятдесят років тому передбачав все, що сталося сьогодні на Донбасі і писав: «Донеччина — це 1/6 всього населення Української РСР. Її культурний та національний розвиток може послужити або гарним прикладом для всієї України в разіїї нормального розвитку, або ганебним, холероподібним, коли й інші райони підуть шляхом байдужності до національної культури та мови. І в другому випадку ганьба та прокляття впадуть на голови кожного з нас, донбасівців, хто бачив, усвідомлював насування загибелі і мовчав, хто в догоду череву забув, якого він роду-племені, зрадив свій народ, з чужих рук брав отруйну зброю асиміляції та допомагав нищити українську мову, культуру, традиції, обряди…». (Стаття «Думки про рідний Донецький край» 1972 р.) На жаль сьогодні збуваються найгірші пророцтва нашого земляка…

Завжди на Донбасі радянська, а потім Донецька влада тримала трудовий народ у рабовласницькому стані. Янукович з командою остаточно довів регіон до повного зубожіння, а народ до злиднів. Це зробило свою «справу». Обдуреному народові вкинули штампи про «київську хунту», «бандерівців», «правосєків». І голодний, сірий люд, не відаючи, що творить, – повстав…

Олекса Тихий любив свій народ. Він писав: «Люблю свою Донеччину, її степи, байраки, терикони й лісосмуги. Люблю наших людей – невтомних трударів ланів, заводів і шахт…». Полюбіть його і Ви, пане Президенте. Ми зробимо все, що в наших силах, щоб Донбас можна було полюбити.

Як у далекі 70-ті наші герої шістдесятники-гельсінці, так сьогодні члени нашого товариства на Донбасі стали найнебезпечнішими ворогами антиукраїнських сил. Ми не воюємо з ними зі зброєю, але тому ми ще страшніші для них! За це нас убивають, нам палять хати, стріляють по нас, одбирають у нас все. Частина з нас, захищаючи свої родини, змушена виїхати за межі Донеччини, області небезпечної для проживання патріотів, частина залишилась у зоні бойових дій, частина в катівнях СБУ, в Горлівці тощо.

Пане Президенте! Проукраїнське населення Донбасу, на відміну від Криму, складає значно більшу його частину, і з часом, в результаті нахабних і злочинних дій терористів, вона збільшується. Народ давно зрозумів, хто за чим прийшов на Донбас. Також велику надію на Донбасі покладають на Вас.

Люди на Донбасі поважали й поважають сильних особистостей і якщо вони побачать рішучі дії з Вашого боку, то всі піднімуться на захист єдності і цілісності України. І тоді ми впевнені, що збудуться слова нашого Пророка Олекси Тихого: «Донеччина — це 1/6 всього населення Української РСР. Її культурний та національний розвиток може послужити гарним прикладом для всієї України…».

З сьомого червня Ви повноцінний Президент України.

Мусите рішуче і швидко навести порядок і відновити конституційний лад на Донбасі. Спосіб має обрати Ваша команда, але вона має знати правду: тут, на Донбасі, силами російських диверсантів, найманців і просто схиблених проводиться повномасштабна військова операція- неоголошена війна Росфіййської Федерації з Україною. Тож треба діяти відповідно до ситуації. Не щадити нікого, крім тих, хто складе зброю. І дати змогу повернутись нам додому та повноцінно працювати донеччанам.

Паралельно необхідно розгорнути масштабну інформаційно-пропагандистську роботу серед місцевого населення. Тільки успішне і негайне звільнення Сходу України від бандитів дасть змогу здійснити економічні реформи.

Від Донецького товариства імені Олекси Тихого: Євген Шаповалов – голова товариства,
члени товариства:
Володимир Березін – директор ЕКЦ «Бахмат», м. Артемівськ,
Євген Фіалко – редактор газети «Наша Дружківка»,
Галина Олійникова – голова фундації «Мама-86»,м. Артемівськ,
Ігор Бредихін – кореспондент газети «Провінція», місто Костянтинівка,
Юрко Доценко – поет, член Спілки письменників,
Марія Олійник – заст. голови ДОО ВУТ “Просвіта” ім. Тараса Шевченка, м. Донецьк

Адреса для відповіді: 83001 , м. Донецьк, пр. Грінкевича 6, кв. 42 ; mvol@i.ua (067) 757-17-07, (095) 335-11-65, (062) 337-23-48 8.06.2014 р.