Український фронт: тренди тижня (підсумки 3 – 7 липня)

Загальні висновки:

Минулий тиждень приніс плоди зусиль українських військовиків. Їх перемоги надихаючі, та чи стануть вони вирішальними, залежить від забезпечення надійного тилу, зокрема і політичного.

Звільнені міста:

Відступ бойовиків з півночі Донеччини, визволення Слов’янська, Краматорська, Дружківки та Костянтинівки унаочнили успіхи АТО. Сепаратисти обрали політичну поразку замість військової. Втеча зі зробленого російською пропагандою символом «героїчної Новоросії» Слов’янська безперечно деморалізувала місцевих прихильників сепаратистів та забезпечила ще одну тріщину у картинці світу споживача російського телевізійного продукту. Практично безкровне звільнення кількох міст та нормалізація життя на відповідній території послаблять позиції тих політиків в ЄС, що тиснуть на Україну з метою відновлення переговорів з терористами, та готові забезпечити ілюзію стабілізації ціною майбутнього жителів Донбасу та за рахунок нашої держави. З іншого боку, бойовикам вдалося зберегти своє ядро і вони посилили свій контроль над обласним центром, тримаючи в заручниках майже мільйонне місто, а відтак – мають козир для торгу. У ході відступу бойовики втратили більшу частину важкого озброєння, тож головне завдання силовиків – не допустити нових поставок танків і артилерії, які ускладнять витіснення бойовиків з Донецька та стануть інструментом терористичних провокацій та руйнування міської інфраструктури.

Бродіння в парламенті:

Попри те, що президентський висуванець на посаду Міністра оборони набрав голосів зі запасом, помітний контраст з рівнем підтримки кандидатів на посади Міністра закордонних справ, Генерального прокурора та Голови Нацбанку. Президентський варіант конституційних змін взяли до розгляду, але не підтримали. Уряд лише з другої спроби та й то лише в першому читанні «продавив» стратегічні законопроекти в енергетичній сфері. Народні депутати намагаються вести позиційну війну, продовжуючи строк своєї каденції, адже для багатьох з них повторна поява у парламентській залі малоймовірна. Проблема в тому, що хоч суспільство вимагає перезавантаження, формально депутати у своєму праві. Якщо Президент хоче уникнути ситуації силового розгону парламенту розгніваними громадянами (що ускладнило б взаємовідносини з Заходом та додало ресурсів російській пропаганді), він має вирішити дуже складне завдання – створити більшість, яка ухвалить нове виборче законодавство та забезпечить розпуск парламенту відповідно до конституційних норм.

Вибухи в тилу:

На тлі масштабної операції з застосуванням артилерії і авіації на сході країни значної уваги не привернули вибухи в Одеському військкоматі та на подвір’ї «Самооборони» в Миколаєві, де відправляли добровольців на Схід. Неправдивим повідомленням про вибухівку перервали роботу «П’ятого каналу» в Києві. Відповідні події є нагадуванням, що війна не закінчується за блокпостами армії і Нацгвардії в зоні АТО. А також про те, що ворог не гребуватиме жодними методами, аби зашкодити операції на Сході та створити хоч якісь ознаки існування антиукраїнської «Новоросії».