Молодь зміцнює свій потенціал для здійснення суспільних змін


Міжнародна конференція «Молодь для Змін» проходила в місті Чернігів 30 вересня 2014 року з метою презентації результатів польсько-української співпраці, а також обміну досвідом з розвитку молодіжного лідерства та обговорення можливостей посилення молодіжного руху на Чернігівщині та Україні.

Відкриваючи конференцію, Наталія Дрозд, керівник Центру «Доброчин», зауважила, що тематика заходу є актуальною, адже вона піднімає таке важливе питання, як молодіжне лідерство та суспільні зміни.
З вітальним словом до молоді виступив Микола Звєрєв, голова Чернігівської обласної ради. Зокрема, Микола Вікторович ознайомив присутніх з потенціалом Чернігівської області, а також побажав успіхів молодим лідерам у досягненні своїх цілей.
Надзвичайний та Повноважний посол республіки Польща в Україні Генрік Литвин звернувся до учасників конференції через офіційний лист, в якому зауважив, що подібні проекти дуже важливі, а також сприяють розвитку демократичних засад суспільства.

У роботі конференції взяли участь представники студентського активу, громадські діячі, працівники обласних та районних державних установ в галузі роботи з молоддю, а також молоді підприємці і бізнесмени.
Робота конференції була спланована таким чином, що дозволила її учасникам ознайомитись, обговорити та обмінятись думками стосовно міжнародного, національного, та регіонального досвіду розвитку молодіжного лідерства та руху.

Молодь взяла активну участь в обговоренні різних проблем у сфері молодіжного лідерства та молодіжного руху. А допомагали їм у цьому, провідні фахівці з даної тематики: Наталія Дрозд, Кшиштоф Маргол, Наталія Кожушко, Валерій Семенець та Олександр Підгорний.
Не обійшлося і без обговорення питань щодо участі молоді у активізації та зміні життя громади. Для вирішення цих питань молоді лідери об’єдналися у дві групи. Перша група мала дискусію з приводу того, як молодь за допомогою Інтернету може впливати на суспільні зміни. Ця група працювала під керівництвом голови Асоціації регіональних ЗМІ – Олександра Назаренка.
Друга група обговорювала питання щодо місцевої влади і молодіжних ініціатив. Чи можливе партнерство між ними заради суспільних змін? Цю групу очолила випускниця другої “Школи молодого лідера” – Олеся Гориченко.

Такі дискусії пішли на користь молоді. Кожен міг висловити свою особисту думку, а також вказати позитивну і негативну сторону даного питання. Ще однією перевагою таких методик є те, що при обговоренні конкретної проблеми учасники навчалися слухати та допомагати один одному заради спільної мети.

Найбільше молодих лідерів вразив виступ президента Фонду “Ніда” Кшиштофа Маргола. Молодь дуже уважно слухала гостя про діяльність фонду, а також розвиток молодіжного руху у Польщі. Учасників конференції переважно цікавили такі питання: “Чи вплинула ситуація в Україні на польсько-українські відносини?”, Чи підтримує фонд “Ніда” ідеї та програми молодих лідерів з Чернігівщини?

Також під час конференції відбулось робоче засідання з планування діяльності Мережі випускників першої та другої Школи Лідера.

Підсумком конференції став обмін думками, досвідом та представленням власних думок та ідей учасниками цього проекту. Такі проекти дуже позитивно вплинули на молодь, адже кожен учасник здобув для себе новий досвід у сфері роботи з молодіжним рухом та лідерством.

Загалом конференція пройшла у теплій, дружній атмосфері, яка проявилась своєю високою результативністю, активністю її учасників, а також отриманням безцінного досвіду у сфері молодіжного лідерства та суспільних змін.

Проект співфінансується в рамках програми Польської закордонної допомоги Міністерства закордонних справ Республіки Польща у 2014 році.

Владислав Пархоменко
Центр «Доброчин»