Беркут жив, Беркут жиє, Беркут буде жити? (онов)

Сьогодні рівно рік перших зборів Євромайдану в Одесі.
Саме до річниці члени партії Демократичний Альянс, які були співорганізаторами та натхненниками Євромайдану від початку й до сьогодні влаштували символічну акцію:

22 листопада активісти ДемАльянсу розіб’ють під стінами одеської міліції намети, вимагаючи звільнити тих міліціонерів, які рік тому вночі знесли їх наметове містечко.

 ПРОГРАМА «СВЯТКУВАННЯ»: 

О 15.00, рівно через рік після установки перших наметів Одеського Євромайдану, активісти почнуть розбивати під стінами обласного відділення міліції наметове містечко (Єврейська кут Польської). 

О 18.00 як завжди, чекаємо всіх, з ким мерзли в Одесі та Києві минулої зими. Поставимо проектор і згадаємо, як це було. До речі, серед іншого, буде ексклюзив: авторська оперативна відеозйомка міліціонерів про те, як вони зносили наше наметове містечко. У суді при його перегляді стояла гробова тиша. Як завжди буде чай, багато знайомих облич, посмішок і теплих рук.

О 5 ранку наступного дня, за традицією, чекаємо всіх 126 міліціонерів, які зносили наше містечко рік тому, оскільки всі вони досі працюють і ходять по місту в погонах. Також будемо раді бачити підполковника Пасічника та інших шишок одеської міліції, які всю ніч перед знесенням містечка доблесно грілися в машині неподалік, чекаючи команди фас. І зараз продовжують покривати покидьків (привіт Тітушки з «Гепарда»). Будемо раді бачити депутата міськради Іщенко, який подав тоді позов до суду, який став приводом знести  містечко. Запрошуємо судового виконавця, який в порушення правил зачитував рішення суду вночі. Будемо раді бачити суддів, які кілька разів забороняли наше містечко. І тих, які судили потім наших активістів, теж запрошуємо. Будемо раді бачити міліціонерів, які били активістів і використовували в закритому автозаку сльозогінний газ. Запрошуємо водія автозаку, який відкрив люк, щоб ми не подохли по дорозі, а потім у прокуратурі давав свідчення, що газу не було. Запрошуємо тих міліціонерів, які близько години відмовлялися викликати швидку до відділку. Тих, хто фальсифікував протоколи, тих хто давав письмові неправдиві свідчення, тих хто закрив справу в прокуратурі, тих хто закрив справу у міліції, тих прокурорів, які кілька разів вимагали переглядів наших справ, як тільки майдан слабшав, і тих з чиєї подачі в жовтні 2014 комендант наметового містечка знову був визнаний винним.

Як дорогого гостя, хочемо запросити обласного начальника міліції Катеренчука, який 4 травня нам клявся і божився, що він пройшов Майдан, що в лічені тижні всі винні будуть покарані. А вони досі всі на своїх посадах.

ПРИХОДЬТЕ НА СВЯТО! НУ ЯК ЖЕ БЕЗ СВЯТА? МИ Ж ПЕРЕМОГЛИ?

 

Акція наочно довела. як власне й очікувалася, що Революція Гідності слідів серед правоохоронців не полишила.

Вони, як і рік тому, готові трощити намети, стіною стояти проти неозброєних активістів, які й на думці не мають на когось нападати, а про відшкодування, вибачення чи дисциплінарні покарання взагалі не йдеться. Начальник обласного УМВС до протестувальників так і не вийшов.

З огляду на оскаженілу забудову зеленех зон та пляжів, прямий тиск на активістів та інші “здобутки” – Одеса готова  і рішуче налаштована відновити Євромайдан навіть не в масштабах минулого року, а з новими силами і з урахуванням нового досвіду. Завтра очікується веделюдне Віче попри те, що багато одеських євромайданівців сьогодні ще в Києві.

+++++++

Після традиційної зустрічі біля Дюка одесити повернулися до будівлі УМВС із вимогою зустртітися із керівництвом установи та/або розбити наметове містечко під його стінами.

Активістів зустрів кордон міліції, до будівлі підійти не дали, прохід по вулиці перекрито, відбулася штовханина, про встановлення наметів не йшлося.

Наразі акцію призупинено. Назавтра готується продовження акції, мобілізується самооборона.

Acerca de Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.