Місяць Апеляційний суд Полтавської області не може розглянути скарги Олександра Мельника

Місяць Апеляційний суд Полтавської області не може розглянути  скарги Олександра Мельника, директора приватної телекомпанії «Візит» Кременчука, на його тримання під вартою.  Сьогодні, 2 грудня, мало відбутися засідання.  Але його знову перенесено на невизначений час. Кажуть,  через хворобу судді.  

Визит 

Олександр Мельник, власник кременчуцької приватної телекомпанії, якого прокуратура звинувачує в подвійному вбивстві, не визнає своєї вини і просить суд змінити міру запобіжного заходу з тримання під вартою на іншу, не пов’язану з обмеженням волі. Однак, його скаргу уже місяць не може розглянути колегія Апеляційного суду Полтавської області.

«Судове засідання було призначено на 10-ту ранку, – розповів Олександр Дроздов, харківський адвокат О.Мельника. Однак, засідання так і не розпочалося. О 10.30 секретар суду повідомили: захворів суддя Валентин Томилко, що мав головувати на засіданні… А через півгодини конвой доставив нам підзахисного… Не зрозуміло, чи хвороба судді дійсно була такою раптовою, що навіть не повідомили конвой, чи нас хочуть у цьому переконати».

Адвокат зауважує: апеляційний суд уже місяць не може розглянути скаргу Олександра Мельника. Засідання відкладається четвертий раз підряд. (Щоправда, один раз його відклали на прохання самих адвокатів, які повинні бути брати участь у з’їзді суддів).

З моменту затримання Олександра Мельника минуло три місяці. Кременчуцький адвокат підозрюваного Руслан Лазоренко стверджує: у слідства немає жодного доказу про причетність Олександра Мельника до скоєнні злочину. «Накидали папірців – огляд місця події, експертизи, попередні опитування  свідків. Але жодного прямого доказу про те, що О.Мельник міг скоїти ці вбивства немає», твердить Руслан Лазоренко.

Натомість він дивується позиції прокуратури області: «Не встиг ще апеляційний суд прийняти рішення за нашою скаргою, як обласна прокуратура звертається до Октябрського райсуду за подовженням строку перебування під вартою для О.Мельника аж до шести місяців, тобто до середини лютого. Уже й засідання вчора намагалися провести… То, виходить, прокуратурі  заздалегідь відомо, що апеляційний суд має нам відмовити?»

Цікаво, що саме засідання Апеляційного суду планувалося проводити в приміщення Київського райсуду Полтави. Адже обласний апеляційний суд досі обладнаний камерами із заґратованими клітками, в яких підозрювані (а отже, ще не визнані судом винними) люди, сидять наче звірі. За наполяганням адвокатів суд визнав право О.Мельника не перебувати в клітці, а отже, суддям довелося шукати інше приміщення. «Ми були на прийомі у голови   Апеляційного суду Полтавської області Андрія Рябішина і говорили, що це неподобство – тримати людей у клітках. Він ще у вересні обіцяв замінити ґрати на прозоре скло, як у Європі. Однак, поки що нічого не змінилося…», – говорить кременчуцька право захисниця Людмила Шаповалова. Вона переконана: арешт Олександра Мельника та затягування у розслідуванні справи – тактичний хід, аби захопити його телекомпанію. «Повісили» ж аж два вбивства на директора приватної телекомпанії, щоб він не мав змоги захищати свій бізнес. І справді уже на завтра, 3 грудня, Верховний суд України розглядатиме, чи правомірно Вищий спеціалізований суд поставив «крапку» у спробі зробити з кременчуцької приватної телекомпанії з 20-літньою історією комунальну.

Нагадаємо: Конфлікт між міською владою Кременчука і ПТК «Візит» почався в 2012 році – коли тодішній мер Кременчука Олег Бабаєв заявив про намір забрати приватну телекомпанію «Візит» у комунальну власність. Для цього комунальна ТРК подала позов до Автозаводського райсуду про визнання її власницею 100% корпоративних прав приватної телекомпанії «Візит». Підставою для претензій на приватну телекомпанію стали рішення Кременчуцької міської ради, прийняте 25 грудня 2012 року про передачу майнових прав давно непрацюючого колективного підприємства «Кременчуцький ТТЦ «Електрон» на баланс територіальної громади.

19 вересня Автозаводський райсуд Кременчука скасував державну реєстрацію кременчуцької телекомпанії «Візит» і передав 100% акцій комунальній Кременчуцькій телерадіокомпанії (КТРК).

А після Революції гідності, 19 березня, Вищий Спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі п’яти суддів відновив всі права приватної телекомпанії «Візит» (Кременчук)  й скасував всі рішення щодо передачі корпоративних та інших прав міському виконавчому комітету та кременчуцькій комунальній телерадіокомпанії.

 Юлія Билина