Церква навчає більш ефективно використовувати Божі природні дари: екотренінг для волонтерів у м. Долина

DSC_1562У вівторок 9 грудня у приміщенні Долинської міської ради відбувся семінар-тренінг на тему енергоефективності та заощадження природних ресурсів, проведений Бюро УГКЦ з питань екології за організаційної підтримки мерії м. Долини. Цей захід став логічним продовженням екологічних місій, які були проведені у низці парафіяльних громад та навчально-освітніх закладів міста у жовтні цього року.

Ключовою темою семінару-тренінгу стала презентація демонстраційної «валізки енергоефективності» Бюро УГКЦ з питань екології для потенційних волонтерів, які будуть поширювати інформацію про потенціал раціонального використання енергетичних ресурсів серед найширшої авдиторії, в тому числі і школах та інших закладах освіти та охорони здоров’я, підприємствах тощо.

Священик Михайло Дзуль, референт Бюро УГКЦ з питань екології у Івано-Франківській архієпархії, детально розповів присутнім про наявні технічні можливості заощадження природних ресурсів у повсякденному житті як окремих людей, так і відповідних інституцій, закладів та підприємств. Учасники семінару ознайомились з економічно-екологічними перевагами світлодіодного освітлення; аераторами, які дозволяють в декілька раз знизити витрати води без втрати зручностей; навчились застосовувати термоплівку для ізоляції вікон; отримали інформацію про те, як ефективно боротися з марнуванням енергії, зокрема приладами у режимі очікування.

Особливе зацікавлення викликали такі прилади: пірометр – лазерний вимірювач температури поверхні стін та вікон, який дозволяє констатувати необхідність проведення заходів по утепленню приміщень, а також портативний лічильник витрат струму та коштів різними побутовими електроприладами, в тому числі і в режимі очікування.

В свою чергу д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології, загострив увагу присутніх на тому, що хоча технічні засоби і є надзвичайно важливі, однак: «не менш важливими є внутрішня настанова, добра воля і відповідна культура поведінки кожної людини, в яких ховається неймовірний потенціал як економії природних ресурсів, так і назагал позитивних перемін світу». Зокрема, очільник Екологічного бюро наголосив на тому, що раціональне, помірковане і ефективне використання Божих природніх дарів є для християн важливим елементом свідчення їх віри в Бога Творця, а також виявом їх громадянської відповідальності та патріотизму, що особливо актуально в ситуації, коли марнотрате використання природних дарів загрожує енергетичній незалежності країни.

На завершення п. Володимир Гаразд, міський голова м. Долина та президент асоціації «Енергоефективні міста України», подякував доповідачам за проведення семінару для волонтерів, а також Бюро УГКЦ з питань екології за демонстраційну «валізу енергоефективності», надану в тимчасове користування для проведення волонтерами екологічної просвіти у сфері енергоефективності та збереження енергії.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології