На Полтавщині суди порушують права затриманих

Без їжі і води по кілька діб підряд тримають у Октябрському райсуді Полтави Олександра Мельника, директора кременчуцької телекомпанії «Візит», якого прокуратура звинувачує в подвійному убивстві. Сам Мельник поширив заяву, в якій не визнає себе винним. Його адвокати скаржаться: умови перебування людини в суді нестерпні й підривають здоров’я їхнього підзахисного.  

Адвокати кременчуцького директора приватної телекомпанії «Візит» Олександра Мельника заявляють, що в судах Полтави порушують права їхнього підзахисного. Зокрема, йому не дають змоги навіть напитися води. Двічі Олександру Мельнику змушені були викликати «Швидку допомогу». Лікарі констатували гіпертонічний криз, говорять адвокати Мельника.

«У суді є така малесенька кімнатка, куди доставляють затриманих – буквально метр на два, – розповідає Руслан Лазоренко, адвокат О.Мельника. – Там людину, яка ще не визнана судом винною, тобто за логікою, повинна було б мати усі громадянські права, тримається в жахливих умовах. Кімната не провітрюється, там напівморок. Був випадок коли Олександра Олексійовича в таких умовах протримали 10 годин підряд, причому  весь цей час він був позбавлений можливості навіть напитися води, не те, що споживати їжу». Руслан Лазоренко розповідає: одне з  судових  засідань в Октябрському районному суді тривало навіть тоді, коли Олександр Мельник поскаржився на своє здоров’я і просив зробити перерву. Суддя довго не погоджувалася на це клопотання адвокатів, аж доки їхньому підзахисному не стало зовсім погано. Викликали «Швидку допомогу», лікарні констатували гіпертонічний криз. «Тільки лікарі змогли напоїти нашого підзахисного, – говорить адвокат. – А до цього конвойна служба забороняла навіть передати пляшку води, не зважала навіть на прохання самого слідчого-судді».

Випадки, коли Олександру Мельнику не дають змоги ні поїсти, ні навіть випити води, почастішали. Скарги до прокуратури залишаються без жодної реакції, говорить Руслан Лазоренко.

Родина Олександра Мельника поширила копію його заяви до найвищих державних інстанцій, що повинні опікуватися правами людини.

Олександр Мельник стверджує: його навмисно хочуть замордувати, аби не дожив до суду і не мав змоги виправдатися. Заява адресована Президенту України Петру Порошенку, Генеральному прокурорі Віталію Яремі та Уповноваженому з прав людини Валерії Лутковській.

Нагадаємо: раніше три правозахисні організації Полтавщини заявили про абсурдність звинувачень проти Олександра Мельника та висловили припущення, що таким чином влада міста намагається продовжити рейдерський захват телекомпанії “Візит”.

У грудні 2014 року Колегія Верховного суду України остаточно відмовила Кременчуцькій комунальній телерадіокомпанії в претензіях на 100% корпоративних прав приватної телекомпанії “Візит”, яка мовить з початку 90-х років минулого століття, не отримуючи дотацій від держави. Таким чином, за оцінкою правозахисників міській владі не вдалося здійснити свої наміри з захоплення приватної телекомпанії.

Незалежна медіа-профспілка і Національна спілка журналістів засудили спроби кременчуцької влади перебрати приватну власність. Міжнародна і Європейська федерації журналістів підтримали своїх українських колег.

Юлія Билина