Про війну та бережанців

Про війну (АТО)

На превеликий жаль, ще й досі ситуація в державі із забезпеченням наших воїнів та постачанням їм усього потрібного не внормувалася. Якщо Армія і Нацгвардія мають багато техніки і пального до неї, то в добровольчих Батальйонах нема ні першого, ні другого. З одягом, харчуванням і медикаментами ситуація майже всюди однакова – якби не волонтери, наші зголоднілі та «голі» війська відступали б, а москалі давно б уже до Дніпра дійшли. На щастя, завдяки патріотичним настроям українців та емігрантів (які нарешті ідентифікували себе як націю), Україна не лише стримала ворога, а й поступово повертає захоплені землі. Чому поступово? Аби ті, які виступали за розподіл держави, добре відчули на своїй шкурі, що таке москалі і сепаратисти.

Про батальйон «Тернопіль»

Візьмемо для прикладу тих, що найближче. Сьогодні у добровольчому батальйоні патрульної служби міліції особливого призначення «Тернопіль», створеному в травні 2014 року виключно з добровольців, служить 6 бережанців (на фото), зараз ще один подає документи. Якби записалося не менше 10 чоловік – наші добровольці могли б дислокуватися в Бережанах, а не їздити щодня у Тернопіль (як це роблять добровольці з Теребовлі).

Але є запитання до Тернопільського ГУ УМВС. Тут «не знають», як вдягнути чи взути добровольців за ті мільйони, що є (таки є!) на рахунках – адже по діючих нормах, взуття має бути не дорожчим за 300 грн., а куртки – до 500 грн. (ми ж закупляли їм вживані «бундеси» від 1000 грн., а нормальні зимові куртки – від 3000 грн. зі знижками!).

Та це ще не найгірше. Коли добровольці приїхали на ротацію в м. Лисичанськ – виявилося, що там нема сухпайків (мовляв, забули в Тернополі). Добре, що волонтери їжу возять. Та коли воїни повернулися через місяць на базу в Тернопіль – тут сказали, що пайки… вже відправили в Лисичанськ! Та мало й того – замість добових, нарахованих на час перебування в зоні АТО, воїнам запропонували видати… сухпайками. Точніше, «видали» – щоправда, хлопці досі розбираються, хто ж це підписався у відомостях за них. А не отримавши пайка (по раціону на 79 грн.), затребували кошти – та «еквівалент» рахується чомусь лише в 30 грн. Якщо брати з тієї мінімальної ціни пайка, помножити на 50 чоловік (половина батальйону) та на 44 дні їхнього перебування в зоні АТО – немала сума набігає! Хто ж нажився на наших добровольцях?..

Є й інші випадки. Пригадуєте, коли на початках ми скидалися коштами на бронежилети? Нещодавно показали нашим хлопцям відео про те, як «Дев’ять найсучасніших бронежилетів четвертого класу закупила громада Заліщиків для бійців батальону «Тернопіль» і запитали, як вони служать. Добровольці були шоковані і заявили, що жодного (!) такого бронежилета в їхньому батальйоні нема. А звіт пішов…

З останніх. На річницю Майдану частина батальйону «Тернопіль» їздила в столицю для підтримання громадського порядку. Поселили їх в Пущі Водиці, гроші за проживання перевели усім на карточки, але… попросили їх зняти і віддати! Хоча харчувалися хлопці за свої кошти. ДОПОКИ?..

Про транспорт

До сьогодні батальйону «Тернопіль» не видано жодної (!) бойової одиниці. В Тернополі вже 2 (два) місяці підприємці просять забрати відремонтовані власні БТР-и, та УМВС досі не знає, як же їх «на баланс взяти». Тож їздять добровольці у великих автобусах, з яких при обстрілі небагато хто встигне вибігти. Тому бережанські хлопці, які поїхали «не вмерти, а перемогти», за власні кошти придбали на зиму джип «Mitsubishi Pajero» вартістю 2.300€ (+ дорога в Італію 300€, та ремонт понад 5.000 грн.). По завершенні бойових дій на сході, хлопці хочуть подарувати його Бережанському територіальному батальйону.

До цього долучилися: Ігор Гурко (надав знижку на 2000 грн. за послуги і матеріали), Роман Механік (2000 грн.), Андрій Здирко (30€ + дорога до Польщі), місцеві «валютчики» (4*30€), Любомир Кузяк (поклейка авто). Оскільки автомобіль «не на балансі», тож добровольці заправляють авто за свої кошти. На пальне пожертвували: 1000 грн. – Андрій Швагла, 2000 грн. – Михайло Шевців, 2000 грн. – ТОВ «МегаКом», 5000 грн. – Українська Миротворча Школа.

Також триває процес відновлення автомобіля, який невдовзі буде передано для потреб наших бійців у зоні АТО. Автомобіль УАЗ-469Б сесія Бережанської районної ради передала Бережанській Самообороні з метою його відновлення та відправки на війну. Звертаємось до усіх небайдужих допомогти коштами та автозапчастинами до даної марки автомобіля. Потрібно замінити коробку передач, ходову, паливну систему та ряд інших вузлів машини. Контактний телефон – 0987779176.

Про волонтерів

Так склалося, що у Бережанах утворилося кілька «точок» збору та надання допомоги воїнам АТО і переселенцям з Криму та сходу України. Бережанські волонтери, представники органів влади, церкви, які допомагають армії – вирішили координуватися по наданні допомоги нашим воїнам, які боронять Україну від загарбників, та переселенцям.

Волонтерський Центр «Бережани» провів свої перші засідання 2 і 9 грудня 2014 р. у приміщенні музею Б. Лепкого. Присутніми було прозвітовано про роботу і досягнення кожної організації, було обговорено проблемні питання, що виникають в ході волонтерської роботи, а також шляхи співпраці з метою надання більш якісної допомоги нашим воїнам.


До складу Волонтерського Центру «Бережани» увійшли: декан Бережанського деканату УГКЦ о. Михайло Бугай, голова Громадського формування «Бережанська Самооборона» Олег Захарків, голова БМГО «Рідне місто» Володимир Якимів,  волонтер центру підтримки бійців у зоні  АТО Галина  Сапеляк, волонтер із допомоги тимчасово переселеним особам Галина Проців, перший заступник начальника управління соціального захисту населення Надія Совин, заступник військового комісара Бережанського ОРВК Вадим Євсеєв, голова районної організації Спілки ветеранів Афганістану Володимир Романюк, в.о. голови районної організації Товариства Червоного Хреста Юлія Рудик, секретар міської ради Петро Гончар. Також запрошуємо Медичну службу та Наглядову Раду при РДА.

Про “Миколайчики”

В рамках реалізації суспільно-благодійного проекту «Дитинство від Святого Миколая» (керівник Ала Соколовська), його волонтерами було виготовлено для бійців АТО 60 подарунків, які передали до Районного центру підтримки бійців, а також теплі речі для бережанців, які сьогодні воюють на сході України. 15-17 грудня відбулася поїздка на схід, під час якої наші воїни в частинах та на блок-постах найбільше раділи «миколайчикам»!

Про поїздку в зону АТО

Представники Бережанської Самооборони та бережанські волонтери нещодавно їздили на схід України (в м. Лисичанськ) – відвозили чергову партію допомоги нашим воїнам. Близько двох тон продуктів, теплого одягу, медикаментів, листів та подарунків від Св. Миколая – передали бійцям Батальйону «Тернопіль», 24-й та 80-й бригаді, правохоронцям та іншим. Дорогою заїхали в Комунальний заклад Навчально-виховний комплекс Школа І-ІІ ст. – Ліцей «ГАРАНТ» (shkola28.at.ua), куди передали 50 україномовних книжок, які зібрали Бережанські музеї: Богдана Лепкого, Краєзнавчий та Книги,  а також репродукцію картини бережанського художника Олега Шупляка “Іду на Ви. Святослав”.

Вражень від поїздки багато. Найголовніше – це гордість за наших Героїв, за те, що схід поступово оговтується. Залишився смуток і біль за тих, хто поклав своє життя за мир, за складну ситуацію, у якій опинилася наша збідована держава. Черговий раз переконалися, що військові виживають завдяки простим українцям, волонтерам. А набільш ефективніше в зоні АТО працюють добровольці і СБ-шники.

Щиро дякуємо усім, хто посприяв нашій подорожі. Волонтери готуються до наступної поїздки, а щоб вона стала можливою – потрібен вантажний автомобіль, який зміг би перевести 5-6 т. гуманітарної допомоги.

Про діаспору

Про українських військових не забувають наші заробітчани. Попередньо ми згадували про допомогу із Америки та Англії. А днями до Районного координаційного центру допомоги добровольцям АТО (вул. Шевченка, 1) надійшла посилка із Чехії від бережанців-заробітчан. Ініціатор збору, наш земляк Андрій Шанайда, передав через Віктора Юхимця десятки спальних мішків, теплі шкарпетки, рукавиці, балаклави, нижню білизну тощо. Усі ці речі є вкрай необхідними для наших вояків. Знаємо, що заробітчанам не легкою працею дається зароблена на чужині копійка, тож висловлюємо щиру подяку за надану  допомогу.

Не байдужі бережанці й у Мадриді. 9 і 20 грудня ми отримали від них 9 якісних спальників (по 45€), 10 аптечок MilTec (для надання першої медичної допомоги), 2 пари рукавиць для снайперів (по 6€) і пара зимового взуття. А після Нового року очікуємо наступних подарунків для наших воїнів!

Щиро дякуємо усім небайдужими за особистий вклад у наближення нашої Перемоги! Слава Україні!

Олег Захарків,

Володимир Якимів

1 Comment

  1. Шановні наші земляки «Самооборона м. Бережани».
    Особовий склад БПСМОП «Тернопіль» щиро вдячні Вам за всіляку допомогу та підтримку, яку Ви надаєте нам, та іншим учасникам АТО, у боротьбі за СУВЕРЕНІТЕТ та НЕЗАЛЕЖНІСТЬ нашої держави.
    Прочитавши Вашу статтю «Про війну та бережанців» на сайті http://maidanua.org від 08.01.2015 року, був здивований деякими фактами, які не відповідають дійсності.
    Вами сказано, що особовий склад БПСМОП «Тернопіль» незабезпечений теплим зимовим одягом і взуттям, продовольчими пайками, автотранспортом та паливно-мастильними матеріалами.
    Я, як командир БПСМОП «Тернопіль», хочу Вас проінформувати, що особовий склад БПСМОП «Тернопіль» був готовий і забезпечений всім необхідним для виконання завдань в зоні АТО в зимовий період. Управління МВС України в Тернопільській області забезпечило стовідсотково особовий склад підрозділу теплими куртками, штанами, термобілизною, теплим зимовим взуттям.
    Також хочу не погодитись з Вами, що особовий склад БПСМОП «Тернопіль» не отримав продовольчих пайків. Пайки ми отримали в повному обсязі за минулу і цю ротацію, а норми, які Ви навели, встановлює не Управління МВС України в Тернопільській області, а постанова Кабінету Міністрів України.
    Хочу ще також спростувати інформацію про відрядження особового складу БПСМОП «Тернопіль» в м. Київ. Ми дійсно були поселені в Пущі Водиці і були забезпечені трьохразовим харчуванням, за що потрібно було розрахуватися. Тут все прозоро, ми отримали гроші від фінансового відділу УМВС України в Тернопільській області, якими і розрахувалися за надані нам послуги.
    На рахунок забезпечення батальйону технікою, хочу Вас запевнити, що порівняно з іншими підрозділами Тернопільщини, які теж знаходяться в зоні АТО і виконують покладені на них завдання, ми забезпечені добре. Так, нам допомагають патріоти, волонтери та всі небайдужі люди всім чим можуть. Ви знаєте, що волонтерська допомога об’єднала всю нашу Україну.
    Ви пишете, що ми їздимо у великих автобусах; на превеликий жаль це було півроку тому, але Вам також відомо, що під час подій на майдані були знищені автомобілі, які перебували на балансі УМВС, які би зараз дуже пригодилися в зоні АТО. Згаданий Вами джип «Mitsubishi Pajero», був придбаний і прибув в зону АТО з ініціативи деяких працівників БПСМОП «Тернопіль» з м.Бережани, на якому вони і несуть службу.
    Також хочу спростувати Вашу інформацію щодо наявності закуплених бронежилетів четвертого класу в кількості дев’ять одиниць, які були закуплені і передані нам особисто заступником голови райдержадміністрації м. Заліщики паном Краснюк Р., в присутності громади. Доречі в такому бронежилеті несе службу Ваш земляк з м. Бережани.
    На закінчення хочу закликати Вас і весь наш славний, працьовитий, патріотичний український народ на єднання, бо тільки в єдності ми зможемо перемогти нашого ворога.
    Сьогодні не час шукати ворогів серед своїх, ворог у нас один, а ми, об’єднавшись, переможемо.

    СЛАВА УКРАЇНІ !!!
    ГЕРОЯМ СЛАВА !!!

    З повагою командир БПСМОП «Тернопіль»
    14.01.2015р.

Los comentarios están cerrados.