Чим загрожує безпеці України діяльність Московської церкви на Волині

Протистояння Київського та Московського патріархатів Української православної церкви є не лише конфліктом інтересів, а загрозою національної безпеки. Таким чином Росія веде інформаційну та ідеологічну війну. А тому немає гарантій того, що не з’являться заклики до Путіна ввести війська від прихожан церков МП на Волині.

Про це йшлося під час круглого столу на тему: «Українська церква: між «русскім міром» та українським світом» сьогодні, 5 лютого.

Зі слів представника інформаційного центру «Майдан моніторинг» Володимир Ханаса, який очолює діяльність Української миротворчої школи на Волині, в регіоні існують проблеми релігійної ідентичності. Адже досить яскраво прослідковується конфлікт Київського та Московського патріархатів Української Православної Церкви. З його слів, є актуальним питання того, чи є українською церква Московського патріархату; чи це просто Російська церква, яка є філією в Україні.

«Правильного вирішення цієї проблеми немає. Нині експерти не готові запропонувати рішення, тому ми хочемо почути ваші думки з цього приводу», – зауважив він.

Експерт Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу Михайло Шелеп відмітив, що тема міжконфесійних конфліктів є дуже вигідною для Росії. Погіршує ситуацію і те, що люди не перевіряють інформацію, яку отримують. У якості прикладу розповів нещодавню історію, коли ЗМІ розтиражували новину про те, що священик МП відмовився відспівувати загиблого українського солдата. Проте, як виявилось, згодом, це був фейк. Саму тому, з його слів, варто перевіряти інформацію, завжди намагатись знайти першоджерела.

Також наголосив: не можна узагальнювати і говорити про всіх представників церкви однаково. Мовляв,Валентин Марчук, речник УПЦ МП не зміг бути присутнім під час круглого столу, оскільки в цей час перебуває на Донбасі, дістає з полону українських солдатів.

Голова інформаційно-видавничого центру Волинської єпархії КП протоієрей Віталій Собко, своєю чергою, назвав великою бідою, те, що нині церкви поділені. Він переконаний, що якби не цей факт, то, можливо, вдалося б уникнути багатьох трагічних речей.

«Наша (КП, – авт.) ціль – єдина православна Українська церква в Україні. Ціль дуже проста, але складна для реалізації. Адже ворог намагається перевернути з ніг на голову – очевидні речі викривлюються за допомогою релігійних почуттів та навіть православних канонів. Поки в Україні є така велика церква, яка керується з Москви, чекати на мир і спокій – дарма», – заявив він.

З його слів, Київський патріархат прикладав немало зусиль для об’єднання в єдину церкву, але цього так і не відбувається. Навіть останні трагічні події, які мали б пришвидшити цей процес, тільки затягують його. Наостанок резюмував, що об’єднання неможливе. Адже, з його слів, Росія не допустить, щоб в Україні не було їх церкви.

Священнослужитель вбачає єдиний вихід із ситуації – потрібно якнайменше підтримувати російську церкву. З його слів, потрібно, щоб люди не відвідували її, а держава – не підтримувала. А благодійну діяльність церкви Московського патріархату на Волині назвав можливим прикриттям:

«Той же священик, який з полону визволяє солдатів, він, я не стверджую, але може бути агентом Кремля… Адже були прецеденти, коли в СРСР батюшки були агентами КГБ».

На думку кандидата філософських наук, голови ВОГО «Християнський рух на життя» Антоніни Євтодюкситуація з цим конфліктом є набагато глибшим та небезпечнішим, ніж здається на перший погляд – йдеться не про конфлікт інтересів, а про питання державної безпеки. Адже, з її слів, волинянам слід бути готовими до того, що в один час прихожани МП церковнослов’янською мовою скажуть: «Путін, вводь війська, нас потрібно рятувати».

Мовляв, ще два роки тому перебуваючи в Росії з робочим візитом, вона зрозуміла, що буде війна, адже майже прямим текстом місцеві священнослужителі заявляли: «Вам Україну просто так не віддадуть».

Не дивлячись на те, що в Росії активно триває ісламізація суспільства, тамтешні політологи, історики, філософи, та психологи витрачають безліч зусиль та коштів на те, щоб штучно створити ідею так званого «руского міра».

Зі слів Антоніни Євтодюк, Росія через церкву веде війну за свідомість проти України, інколи навіть не прикриваючи цього. У якості прикладу наводить випадок, коли терорист Гіркін привіз зброю в Україну разом з Дарами Волхвів, які доправили московські священнослужителі.

Цю думку поділяє ієромонах Дмитро з Жидичинського монастиря.

Автора ідеї так званого «руского міра», російського патріарха Кіріла він називає Гітлером. Адже один – у свій час розв’язав Другу світову війну під приводом «великого об’єднання братніх народів», а інший – розробляв штучну причину для того, аби Росія мала змогу ввести війська в Україну під тим же приводом.

Начальник сектору у справах релігій обласного управління з питань внутрішньої політики Василь Гайдук зауважив, що вирішувати конфлікт слід виключно в юридичній площині та поважати права віруючих з обох сторін.

Він порадив не вносити розбрату між православними. Мовляв, чим більше ми будемо звинувачувати Московський патріархат, тим більше його відштовхуватимемо.

А щодо ситуації на Волині, висловився, що здебільшого, конфлікти тривають не за релігію, а речі більш земні та приземлені:

«Всі розуміють, що нині, в більшості випадків, це конфлікт за майно: за храм, будинок священика, церковне начиння».

Проте цю думку різко осудив депутат Волинської облради Микола Собуцький.

З його слів, такі заяви є абсурдними. Посадовець заявив, що підготує відповідний запит на сесію облради з питань відповідності займаної посади Василем Гайдуком.

2 Comments

  1. В Україні повинно бути заборонене все фашистське: мова, культура, медіа, пітература,мистецтво, фашистська православна церква

Los comentarios están cerrados.