Очікується оприлюднення першої в історії Церкви екологічної енцикліки

Papst-FlugPK_352В червні або липні 2015 року буде оприлюднено першу в історії Церкви екологічну енцикліку. Про це повідомив Папа Франциск 15.01.2015 р. журналістам на «повітряній прес-конференції» під час польоту з Шрі-Ланки до Філіппін.

Згідно із заявою Понтифіка текст документу вже є погоджено з Конгрегацією Науки віри та Державним секретаріатом Ватикану. В березні Святіший Отець хоче присвятити тиждень часу для того, щоб завершити кінцевий варіант енцикліки. Кінцем місяця має розпочатися процес перекладу документу на різні мови.

Енцикліка має стати голосом Церкви про те, що вона не залишається осторонь ключових екологічних викликів сучасності, але є свідомою своєї місії у їх подоланні і бажає зробити для цього належний внесок.

Очевидно, що Папа хоче цим документом зробити також важливий політичний сигнал для всієї міжнародної спільноти. Під час інтерв’ю понад хмарами Папа Франциск висловив бажання, щоб енцикліка появилась заздалегідь, перед наступним самітом ООН з питань змін клімату, який розпочнеться наприкінці листопада 2015 р. у Парижі. Святіший Отець висловив розчарування з приводу «браку мужності» та недостатніх політичних рішень на відповідному кліматичному саміті у Перу, в грудні 2014 р., а також висловив сподівання, що відповідальні за долю світу проявлять більше мужності у Парижі.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології