За чиї кошти та як харчуються чернігівські діти?

01

02Громадська організація «Чернігівський Центр Прав людини», на підставі ст. 9. (Громадський контроль у сфері державних закупівель) Закону України «Про здійснення державних закупівель» періодично проводить моніторинг держзакупівель, оскільки дуже цікаво які суб’єкти господарювання в сьогоднішніх ринкових умовах ризикують приймати участь в держзакупівлях продуктів харчування для закладів освіти.
Вже неодноразово засоби масової інформації Чернігівщини писали про здороження вартості сніданків у школах м. Чернігова. З 1 лютого 2015 р., у школах для учнів 1-4 класів до 9 гривень (сніданок) (6 гривень за рахунок місцевого бюджету та 3 гривні за рахунок батьків). Більшість батьків вже сплатило додаткові 15 гривень за лютий, але враховуючи темпи інфляції це вже мабуть невеликі гроші на сьогодні. Вартість обіду для учнів, які відвідують групи продовженого дня, становитиме до 9 грн. Вартість харчування для дітей, які виховуються в дошкільних навчальних закладах, становитиме: в групах раннього віку – до 14 грн. на день, у дошкільних групах – до 15 грн. на день, а в групах із цілодобовим перебуванням – до 18 грн. 75 коп. на день. Для дітей у спеціалізованих закладах вартість буде ще вища. За рахунок коштів міського бюджету харчуватимуться пільгові категорії: діти-сироти, діти – інваліди, діти, позбавлені батьківського піклування; діти із малозабезпечених сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”, діти, батьки яких загинули під час виконання службових обов’язків відповідно до п.6 Указу Президента України від 17 березня 1998 року № 197/98 “Про деякі заходи щодо державної підтримки сімей з неповнолітніми дітьми працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків”; діти, батьки яких загинули під час участі в антитерористичній операції, відповідно до Програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, прийнятої 45 сесією Чернігівської міської ради 6 скликання 28 листопада 2014 року тощо.
Але майже нікого не цікавлять питання напрямків витрачання бюджетних коштів на харчування, порядку проведення процедур закупівель, наявність чи відсутність порушень в цій сфері.
Громадська організація «Чернігівський Центр Прав людини» звернулась до Управління освіти Чернігівської міської ради з офіційним листом, про надання пояснень деяким невідповідностям Закону «Про здійснення державних закупівель», які виявили під час присутності на розкритті цінових пропозицій та аналізуючи веб – сайт Вісника держаних закупівель, та на жаль відповіді не отримали на сьогоднішній час ще немає. Ігнорування зовсім не зрозуміле, але лист отримано 30.12.2014р. і відповідь повинна бути надана. Після отримання інформації ми більш детально розкриємо «таємниці» держзакупівель: по якій вартості закуповуються продукти харчування та як витрачаються бюджетні кошти для ДНЗ в м. Чернігові.

Олександр Підгорний
pravo@cn.relc.com

* * *
Метою проекту «Громадський контроль та боротьба із корупцією в сфері держзакупівель на Чернігівщині», що здійснюється Чернігівським Центром Прав Людини за підтримки Програми «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження», є здійснення громадського контролю за процесом державних закупівель в освітній сфері міста Чернігова.