До Краматорського регіонального ландшафтного парку призначений «смотрящий»

Відкрите звернення трудового колективу парку до Міністра внутрішніх справ

Копії:
Генеральній прокуратурі України,
Міністерству екології та природних ресурсів України,
Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи
Донецькій обласній державній адміністрації

Шановний Арсене Борисовичу!
Колектив регіонального ландшафтного парку «Краматорський» вкрай обурений ситуацією, що складається навколо нашої природоохоронної установи!

10003467_643714325754866_7384019970126096771_nРегіональний ландшафтний парк «Краматорський» був створений 18 травня 2004 року з метою збереження у природному стані унікальних природних комплексів та об’єктів, а також забезпечення умов для організованого відпочинку населення. На його території знаходяться унікальні куточки природи, де в умовах майже не порушених біотопів мешкають чисельні представники рослинного та тваринного світів, багато з яких стали загалом рідкісними та зникаючими на території України та Донбасу (докладніше про парк).

Приблизно місяць тому до адміністрації РЛП «Краматорський» (далі – Парк) приїхав директор Департаменту екології та природних ресурсів Донецької обласної державної адміністрації Натрус Сергій Петрович, який нам повідомив, що він є нашим начальником. Хоча насправді Парк підпорядкований Донецькій обласній раді, а питання щодо перепідпорядкування його Донецькій ОДА зараз вирішується.
Через деякий час Натрус С.П. привів до нашої організації особу (Джерана Андрія Володимировича) та повідомив в.о. директора Курячему К.В., що ця особа (Джеран А.В.) буде працювати на посаді провідного фахівця з еколого-освітньої роботи. Вказана посада на той час була вакантною.
Оформлюючи документи, Джеран А.В. приніс до установи чистий бланк трудової книжки та пояснив, що його трудова книжка знаходиться у м. Донецьк. Також їм було надано і диплом про вищу освіту за спеціальністю менеджера. На питання відділу кадрів: «Де Ви працювали у минулому?», Джеран А.В. пояснив: «На ринку торгував апельсинами».
За цим, прийняття вказаної особи на посаду провідного фахівця з еколого-освітньої роботи суперечить кодексу законів про працю, адже на займання вказаної посади необхідно мати не лише стаж роботи, а й відповідну на те освіту. Але під тиском Натруса С.П. вказану особу було прийнято на роботу. Крім того, прийняття відбулось за підписом в.о. директора Курячего К.В., який на той час взагалі перебував на лікарняному, а тимчасово виконуючого його обов’язки призначено не було.

Не встигнувши приступити до виконання своїх службових обов’язків, Джеран А.В. всім повідомив, що він у Парку найголовніший, і всі питання повинні узгоджуватись з ним; що його сюди «поставили смотрящим». Після такої заяви начальником відділу рекреації Аладіном В.А. Джерану було поставлене питання: «Чоловік, що займає посаду фахівця з еколого-освітньої роботи, повинен виконувати вимоги начальника відділу та діяти в межах посадової інструкції, так?». Джеран А.В. на це пояснив наступне: «Не важливо яку посаду я буду займати. Все одно ви всі будете виконувати мої накази, і я буду все вирішувати, нехай навіть буду займати посаду прибиральника приміщень. А якщо у вас з’являться якісь зауваження щодо вимог, то ми перепишемо усі посадові інструкції, як нам треба». Крім того, Джераном А.В. неодноразово висловлювались погрози щодо звільнення працівників Парку, які будуть «неправильно себя вести». Особливо це стосувалось начальника відділу служби державної охорони Парку Гетьманенко А.М., начальника адміністративно-господарського відділу Дьякова О.В. та начальника відділу рекреації Аладіна В.А. Крім всього цього, в.о. директора Курячему К.В. з боку Натруса С.П. було наказано, що всі подальші прийняття на роботу на будь-які посади повинні бути лише з його погодження.

Слід також додати, що разом з Натрусом С.П. до адміністрації Парку приїжджав і заступник начальника Департаменту з економіки Єрєсов Євген Олександрович, який безпідставно та відкрито звинувачував працівників парку у крадіжках державного майна та коштів. Ще Єрєсов Є. заявляв, що вони своєю появою якнайшвидше наведуть у Парку порядок.

Також, ще не встигнувши оформитись на роботу, Джеран А.В. одразу почав вимагати від начальника адміністративно-господарського відділу Дьякова О.В. усі ключі від господарських приміщень Парку, в яких знаходяться матеріальні цінності та касовий апарат, за допомогою якого оприходуються усі грошові кошти, отримані Парком від надання платних послуг на території «Візит-центру» Парку. Але в цьому Джерану А.В. було відмовлено, з поясненнями, що просто так віддати у розпорядження парківське майно є порушенням, оскільки необхідно отримати наказ директора, оформити акт прийому-передачі тощо. Таким чином, працівникам вдалося зберегти майно від посягань на той момент сторонніх, непричетних до установи осіб, адже Джеран А.В. працевлаштований ще не був.
У той самий час, на території «Візит-центру» (зона стаціонарної рекреації, де Парк надає платні послуги для відпочинку населенню: оренда бесідок, мангалів, човнів, проведення екскурсій тощо) стали з’являтись Натрус С.П., заступник економічного департаменту ОДА Єрєсов Є.О., а також, за їх словами, майбутній директор Парку Ігнатьєв Олександр Валентинович, та інші незнайомі нам особи. Під час своїх приїздів вони неодноразово обговорювали перспективи Парку для організації тут «прибуткової роботи»; про те, що зону стаціонарної рекреації взагалі необхідно перетворити на «ООО» (тобто «Товариство з обмеженою відповідальністю»); і те, що вкладені ними у розвиток власні кошти «обов’язково повернуться».
При всьому цьому, працівники Парку неодноразово повідомляли та роз’яснювали їм, що Парк — це неприбуткова, державна, комунальна установа, метою якої є, перш за все, збереження природних середовищ – оскільки Парк належить до об’єктів природно-заповідного фонду України.

Untitled
Сліди вирубки підросту на території “Візит-центру” парку

Саме з приходом Джерана А.В. у Парку почала проводитись діяльність, яка суворо суперечить вимогам чинного законодавства, особливо природоохоронного (Законам України «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про Червону книгу України» тощо), а з боку працівників Парку така діяльність взагалі неприпустима. Але на все це Джеран А.В. ніяк не реагував.
Наприклад, 24 березня 2015 року територію «Візит-центру» відвідали члени громадської організації «Екологічна група «Печеніги». Про свої враження від побаченого та почутого у «Візит-центрі» ними було розміщено інформаційне повідомлення у мережі Інтернет. Судячи з розміщеної ними інформації, виявивши на території Парку проведення незаконної діяльності та почавши ставити питання — члени ЕкГ «Печеніги» миттєво відчули негативну реакцію з боку Натруса С.П та Джерана А.В.

Окрім цього, 3 квітня стався кричущий випадок, який співробітникам Парку вдалось частково зафіксувати на відео- та аудіоносії.
По факту подій 3 квітня пояснюємо наступне:
03.04.2015 р., між 16 та 17 годинами, інспектуючи територію РЛП в околицях «Візит-центру», інспектором служби державної охорони Павловим М.М. була виявлена незаконна порубка дерев. За результатом цього, на місці було затримано гр. Цурку С., який до того часу вже встиг спиляти 21 дерево діаметрами від 12 до 28 см. Згідно Постанови КМУ №541 від 13.07.2013 р. розмір завданої за цим фактом шкоди склав 9 182 грн.


На відео зафіксовано спиляні дерева, бензопила та невідома особа

Одразу на місці, інспектором Павловим М.М., згідно посадової інструкції, була розпочата процедура складання протоколу про адміністративне правопорушення.
Через деякий час, на місці скоєння правопорушення з’явився Джеран А.В. Він одразу повідомив Павлову М.М., що браконьєр Цурка ні в чому не винний, оскільки порубку дерев він виконував з його особистого доручення. Незважаючи на це, інспектор Павлов М.М. повідомив, що надане «доручення» виходить за межі Закону України та є серйозним правопорушенням, за яке передбачена навіть кримінальна відповідальність. На це, Джеран А.В. відповів: «Пилил, и буду пилить». Після цього з боку Джерана А.В. до інспектора Павлова М.М. було застосовано фізичний вплив (наразі, обійшлось без спричинення шкоди здоров’ю). Причиною такої поведінки Джерана А.В. виявився його нетверезий стан.
Почувши гомін, до місця порубки прибув сторож РЛП Павлова Т. В., щоб заспокоїти дії нетверезого Джерана А.В. У цей час, за викликом Павлова М.М., до місця скоєння правопорушення вже направлявся начальник відділу служби державної охорони РЛП (далі СДО РЛП) Гетьманенко А.М.
Десь близько 18.00 усі дії перенеслись безпосередньо до території «Візит-центру» РЛП. До того часу браконьєр Цурка, при підтримці Джерана А.В., вже встиг залишити місце скоєння правопорушення, а прибувшим начальником СДО Гетьманенком А.М. було викликано наряд міліції.
У цей час, між начальником СДО РЛП Гетьманенком А.М. та нетверезим фахівцем Джераном А.В. відбулась бесіда, під час якої сумлінні працівники РЛП дізнались, що всі вони будуть виконувати, хочуть цього чи ні, його (Джерана) накази, а деяких «неслухняних» чекатиме звільнення, особливо це стосувалось Гетьманенка А.М. Також, Джеран А. зазначив, що досить скоро він призначить нового директора РЛП. Після цього, Джеран А. викликав до «Візит-центру» «майбутнього» директора РЛП Ігнатьєва О.В., а також спробував викликати і голову місцевої селищної ради Азарянца В., який повинен був вступитись за нього. Наприкінці, Джеран А. зв’язався з Єрєсовим Є.О., який за словами Джерана А. є «начальником економічного відділу області».

Бесіда начальника відділу СДО Гетьманенко А.М. з організатором порубки дерев Джераном А.В. (в окулярах).

Також на відео присутні: дільничний інспектор Павлов М.М., сторож Павлова Т.В. На відео Джеран А.В. погоджується з тим що він був організатором порубки дерев і те що він є самий головний і йому все дозволено.

Частина аудіозапису бесіди Джерана А.В. з працівниками Парку:
«Сейчас подъедет новый директор…» – «У меня директор старый! У меня нет нового…» – «Забудь о нем!»
«Должностные инструкции как надо – так и перепишем…».
«Я тебя не заставляю писать заявление – просто ты «по собственному» напишешь…».
«У вас будет новый начальник».
«Все будет так, как я скажу… Я думаю – вы делаете».
Друга частина розмови – про ситуацію, виявлену ЕкГ «Печеніги» на території «Візит-центру» парку.

Після цього до «Візит-центру» прибув Ігнатьєв Олександр, який одразу спробував взяти ситуацію під свій контроль. Погрожуючи начальнику СДО РЛП звільненням, використовуючи психологічний тиск, принижуючи його нецензурною лайкою, вимагав у Гетьманенка А.М. складений на правопорушника Цурку протокол. Але Гетьманенко А.М. відмовився виконувати вимогу Ігнатьєва О. За цим Джеран А.В. заявив, що у понеділок відбудуться збори усього колективу Парку, а Гетьманенко А.М. буде писати заяву на звільнення. Після цього, розлючений «майбутній директор» РЛП, разом із своїм нетверезим товаришем Джераном А.В., сіли до автівки Ігнатьєва О. (Wolksvagen світлого кольору) та покинули територію «Візит-центру» РЛП «Краматорський».

Бесіда «майбутнього директора» (зі слів Джерана А.В.) Ігнатова О.В. з начальником відділу служби державної охорони Парка.
Розмова йде в принижуючій манері к співробітнику Парка.
«Старого директора уже нету!» – «Как это «нету»? – он есть!».
«Толик! Побазарь с ним – скажи, чтобы я его вообще не слышал!».
«Толик! Никакого хипеша не разводи!..»
«За мной деньги… Я вкладываю для чего сюда свои деньги?..»

Також слід зазначити, що між Єрєсовим Є.О., Джераном А.В. та працівниками Парку неодноразово відбувались бесіди, в яких вказані особи чітко зазначали, що всі вкладені зараз ними власні кошти Парк «якимось чином» повинен буде повернути до їхніх кишень.

Крім цього, 6 квітня 2015 року у приміщенні адміністрації РЛП «Краматорський» відбулись збори трудового колективу Парку, які вдалося майже повністю відео- та аудіозафіксувати.
На цих зборах, крім співробітників Парку разом з Джераном А.В, були також присутні Натрус С.П., Єрєсов Є.О.
Так, Натрусом С.П. на цих зборах знову підіймалась тема «перероблення Парку на більш прибуткову та рентабельну організацію».

Збори директором департаменту екології Натрусом С.П. та начальником економічного відділу департаменту Єрєсовим Є.О. співробітників РЛП «Краматорський».

На зборах присутні: в.о. директора Курячий К.В., головний бухгалтер Шатровська Г.І., начальник відділу служби державної охорони Гетьманенко А.М., начальник відділу рекреації Аладін В.А., начальник АГВ Дьяков О.В., бухгалтер Девятко І.І., провідний фахівець по рекреації Пономаренко В.С., інспектора: Павлов М.М., Григор’єв М.Є., Дорохов О.В., Власов Я.В., провідний фахівець по еколого-освітньої роботи Джеран А.В., сторож Павлова Т.В., водій Орленко В.М. На зборах директор департаменту Натрус С.П. Відкрито погрожував звільнити начальника відділу СДО Гетьманенко А.М., начальника відділу АГВ та всіх хто з ним не згоден, безпідставно звинувачуючи нас в крадіжках коштів та державного майна, безладу тощо, що не є дійсністю. Він заявив що є рішення про знаходження Парку в оперативному керівництві Департаменту екології, що не відповідає дійсності. Збирався створити комісію щодо відповідності посад, що займаються. Дав розпорядження щодо провокацій в «Візіт-центрі» та на території Парку.

Продовження зборів начальником економічного відділу департаменту Єрєсовим Є.О.

Всіляко намагався замовчати події по порубці дерев. На співпрацівника відділу рекреації Джерана А.В. поклав повноваження контролювати всіх робітників Парку, а основні обов’язки еколого-освітнього спеціаліста скасував. Звинувачував працівників Парку в крадіжці лісу.

Окремо слід підкреслити ситуацію, яка склалась навколо начальника відділу СДО РЛП Гетьманенко А.М., оскільки він з самого початку появи вказаних осіб виказував їм свою тверду природоохоронну позицію та досить відкрито відмовлявся виконувати їх забаганки. Така чітка позиція Гетьманенка призвела до того, що його ім’я опинилось першим у списку «на звільнення». З боку Натруса до начальника СДО лунали такі слова: «Можеш вже йти до Центру зайнятості та займати чергу». Також, в якості «підстави» начальника СДО РЛП, Натрус С.П. телефонував до Хорса Костянтина Борисовича (який у минулому займав посаду природоохоронного прокурора у м. Краматорськ) та з’ясовував питання наявності на території Парку порушень природоохоронного законодавства з метою приписати їх невиконанню службових обов’язків Гетьманенком А.М. Таким правопорушенням стало «незаконне розорювання земельної ділянки площею приблизно 100 га», але на це Гетьманенко А.М. повідомив Натрусу С.П., що всі необхідні заходи з боку СДО РЛП по цій справі були виконані і матеріали вже передані до правоохоронних органів, за фактом яких порушено кримінальне провадження.
UntitledПід час «розмови» Натруса С.П. із співробітниками Парку, Єрєсов Є.О. робив якісь нотатки на аркуші. Коли вони відволіклись — вдалося зробити фото його нотаток. Виходячи з написаного Єрєсовим Є.О., ми зрозуміли, що він розробляв схеми «підстави» інших співробітників. Так, наприклад, виявивши на території Парку купу сміття, можна звинувачувати начальника СДО РЛП у невиконанні своїх службових обов’язків та звільнити його за статтею. Ще було «записано», що до території «Візит-центру» Парку необхідно організувати приїзд групи осіб, які б могли домовитись з касирами (співробітниками відділу рекреації) на «вхід без квитка» — таким чином можна легко обвинуватити співробітника у корупції. До чого це може призвести — відомо.
Також, за результатами цих зборів нам повідомили, що на даний час подання на нового директора (мається на увазі Ігнатьєв О.В.) вже відправлено до Міністерства екології та природних ресурсів України та найближчим часом, за погодженням Мінприроди, можна буде призначати Ігнатьєва на посаду директора РЛП «Краматорський».

Таким чином, беручи до уваги все зазначене вище, колектив РЛП «Краматорський», який вже досить злагоджено працює понад 10 років та досяг значних успіхів у організації та у виконанні покладених на установу завдань, вкрай обурений цією ситуацією.
Складається чітке враження, що високопосадовці намагаються перетворити природоохоронну державну установу на власний бізнес. З боку вказаних осіб у бік працівників Парку постійно надходять погрози щодо звільнення у разі невиконання їхніх вимог тощо. Всі дії Натруса С.П., його помічника Єрєсова Є.О., Джерана А.В. та Ігнатьєва О.В. свідчать про налагодження схеми заробітку за рахунок державної установи, в чому вбачаються чіткі корупційні схеми.

Виходячи з цього, колектив РЛП «Краматорський» звертається до Вас, шановний Арсене Борисовичу, за допомогою та проханням:

Якомога швидше провести розслідування щодо ситуації, яка склалася у РЛП «Краматорський», та притягнути до відповідальності винних у реалізації корупційних схем та фактичного рейдерського захоплення РЛП «Краматорський».
Ситуація складається таким чином, що колектив РЛП «Краматорський» боїться протиправних дій з боку вказаних посадових осіб.

З повагою,
Колектив РЛП «Краматорський»
7 квітня 2015 р.
*
____________________

КОНТАКТ:
Шапаренко Сергій: тел. (066) 387-46-81, pe4enegy@gmail.com

Підготовлено ЕкГ «Печеніги», при використанні матеріалів бюлетеня прохання посилатися на джерело.

1 Comment

  1. Вообще непонятно для чего была вырубка деревьев?

Los comentarios están cerrados.