Харківські студенти фотографують свої містечка та села для Вікіпедії

На початку травня у Харкові стартував проект «ВікіФото» в рамках «Освітньої програми Вікіпедії», який передбачає участь студентів у наповненні Вікіпедії та Вікісховища світлинами з населених пунктів України. Про це інформує блог Громадської організації «Вікімедіа Україна».

Як зазначається, «Освітня програма Вікіпедії», що полягає у написанні студентами статей до Вікіпедії замість традиційних рефератів, на цей час реалізується вже у понад 70-ти країнах світу. Проте Громадська організація «Вікімедіа Україна» цього року вирішила розширити рамки «Освітньої програми Вікіпедії» за рахунок окремого проекту «ВікіФото», до якого долучились студенти Харківського національного університету радіоелектроніки.

Сама ідея проекту «ВікіФото» полягає у фотографуванні студентами багатьох об’єктів у населених пунктах України: від адміністративних, культурно-освітніх та пам’яток історико-культурної спадщини і об’єктів природно-заповідного фонду України до об’єктів сфери торгівлі, природи та головних майданів і вулиць в українських містах, селищах та селах. Також відзначається, що пізніше студенти мають завантажити свої власні фотографії, які будуть зроблені протягом періоду, що відведений на фотографування (цієї весни це 30 квітня – 17 травня), до Вікісховища на засадах вільних ліцензій, зробити їхній опис українською мовою, категоризувати, а також поліпшити статті в українській Вікіпедії про ці населені пункти своїми фотографіями. Крім того, умови участі в проекті передбачають низку технічних вимог до якості фотографій та дотримання принципу «1 студент – 1 населений пункт», який означає, що інший студент не може записатись фотографувати об’єкти у невеликому містечку чи селі.

«Думка про необхідність залучення студентів з різних міст, містечок та сіл України існувала давно, адже у Вікіпедії проілюстровано світлинами менше 5% населених пунктів України. Тому проект “ВікіФото” передбачає поліпшення ситуації з фотографіями про населені пункти України у Вікісховищі, а також безумовно сприяє поліпшенню туристичної й інвестиційної привабливості та розвитку “зеленого туризму” в Україні, адже Вікіпедія є найпопулярнішим інформаційним ресурсом у світі», – зазначає ініціатор та координатор проекту, член Громадської організації «Вікімедіа Україна» Сергій Петров.

Як повідомляється, підготовка до реалізації проекту почалась у квітні, коли Сергій Петров, працюючи на кафедрі українознавства Харківського національного університету радіоелектроніки, запропонував студентам можливість отримати додаткові бали з історичних дисциплін, які викладають на кафедрі, взявши участь у цьому проекті. За три тижні підготовчого етапу до проекту записалось понад 130 студентів з понад 120 населених пунктів Харківської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Полтавської, Сумської, Херсонської, Чернігівської областей та тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим. Студентам була поставлена задача фотографувати всі найбільш важливі суспільно, соціально та історично важливі об’єкти, як у самих населених пунктах, так і поза ними, для чого було розроблено спеціальний список типів об’єктів для фотографування та інші методологічні матеріали, – зазначають у ГО «Вікімедіа Україна».

«Важливим елементом в оцінюванні є кількість сфотографованих об’єктів, які знаходяться у публічних місцях та місцях громадського відпочинку: так, за 10 відзнятих об’єктів студент може отримати 4 додаткових бали, а за 15 – 5. Крім того, розроблена ще ціла система преміювання за кількість та якість фотографій, і при успішному виконанні завдання студенти можуть отримати навіть 15 балів. Найкращі студенти, які виконають усі умови проекту будуть також відзначені сертифікатами “Освітньої програми Вікіпедії”», – розповідає Сергій Петров.

Проект триватиме до кінця травня: студенти після завершення фотографування мають завантажити їх до Вікісховища та поліпшити статтю своїми світлинами у Вікіпедії, після чого їх робота ретельно перевірятиметься координатором проекту та викладачами.

Як зазначають у Громадській організації «Вікімедіа Україна», планується продовжити проект у вересні та розширити його на інші виші не тільки Харкова, а й усієї України. Також вже восени студентам запропонують поряд з фотографуванням їх сіл та містечок поліпшити інформативну якість статей про них, оскільки більшість статей про населені пункти України є невеликими за обсягом.

 

Зазначення авторських прав: «Students write Wikipedia – logo UK.svg» авторства Dominik Matus та Amakuha є похідною роботою «Students write Wikipedia – logo.svg» на Вікісховищі на засадах ліцензії CC BY-SA 3.0.