Як Польща зустріла новообраного Президента

Згідно з даними екзит-полу, з шестивідсотковим відривом перемогу в другому турі обрання Президента Республіки Польща виборов член партії «Право і справедливість» Анджей Дуда (Andrzej Duda). Майбутній очільник країни разом з дружиною та донькою привітав присутніх у його штабі і подякував всім полякам за те, що вони у цей день зробили свій вибір.

Про це повідомляє власкор Інформаційного агентства Волинські Новини зі штабу Анджея Дуди у Варшаві.

Офіційне оголошення результатів екзит-полу мало відбутися о 20:00. Проте, через смерть старшої жінки на виборчій дільниці, час виборчої тиші продовжили до 22:30. Серед присутніх в залі десятків журналістів, політиків та громадських діячів, відразу поповзли чутки. Мовляв, таким чином затягують час, щоб отримати дані з великих міст, де більшою підтримкою заручився чинний президент і кандидат на цю ж посаду Броніслав Коморовський (Bronisław Komorowski).

Проте атмосфера в залі не була напруженою. Навпаки: присутні радо вітали один одного, настрій панував винятково позитивний. У моменти прямих включень центральних телеканалів зал в однин голос скандував ім’я свого кандидата.

Різко протилежною була реакція на відео зі штабу Коморовського. Щоразу, як на екрані з’являлись кадри з паном Бронеславом, в залі лунав несхвальний гул та свист.

Емоції досягли піку о 22:30 за місцевим часом – саме в ту хвилину виборча тиша закінчилась і прозвучали офіційні результати екзит-полу. Відповідно до них, Анджей Дуда здобув симпатії 53% виборців, у той час як за чинного Президента Польщі віддали свої голоси лише 47%.

Зал вибухнув аплодисментами і, знову ж, почав скандувати ім’я тепер вже переможця виборчої гонки.

Після цього в ефірі з’явився Броніслав Коморовський. Визнавши поразку, він подякував співвітчизникам за підтримку та побажав Анджею Дуді вдалого правління.

Опісля в залі аплодисментами зустріли переможця виборів.

Дуда, своєю чергою, подякував Коморовському за привітання, а також зауважив, що ця перемога була б неможлива без його команди. Також заявив, що вірить в те, що Польщі вдасться відбудувати свою спільноту і змінювати країну на краще разом. Проте ці дії мають бути спільними та злагодженими разом з польським народом.

Щодо планів на майбутнє, Анджей Дуда зауважив, що період його керування країною буде відкритим, а шукати порозуміння та вести діалог новий президент буде навіть з тими, хто з ним не буде погоджуватись.

«Я хочу, щоб після закінчення моєї каденції, люди визнали, що я був президентом для всіх поляків, відкритим до діалогу», – заявив він.

Наостанок подякував кожному поляку за те, що він прийшов та зробив свій вибір, незалежно від того, за кого віддав свій голос. До слова, явка на вибори стала рекордною для Польщі – власне волевиявлення на виборчих дільницях, згідно з даними екзит-полу Ipsos, продемонстрували 56,1% виборців.

IMG_4431w IMG_4469w IMG_4470w IMG_4529w IMG_4549w IMG_4555w IMG_4556w IMG_4566w IMG_4571w IMG_4594w

 

Джерело: Волинські новини