В Полтаві розпочав роботу «АТОЛ» — coll-центр емоційної допомоги для учасників АТО

Ідея створити даний сall-центр у Полтаві виникла ще в лютому-березні цього року. Її реалізація – результат довгострокової співпраці України та Литви.

call (1)

Робота в call-центрі здійснюється на волонтерській основі. До його роботи могли долучитися всі небайдужі полтавці. Для осіб, які виявили бажання стати волонтерами, організатори провели інформаційну зустріч, де пояснили всі тонкощі майбутньої роботи. Кожен з них заповнив анкету і пройшов «тест волонтера емоційної допомоги» відповідно до адаптованих саме для України литовських методик. Пізніше на майбутніх волонтерів чекали індивідуальні співбесіди та навчання з іноземними спеціалістами –Угнею Кабелкайте та Тетяною Веромій. Усього із майже півсотні бажаючих залишився двадцять один чоловік.

Безкоштовний номер, за яким можна зв’язатися з даною установою – 0-800-20-30-20 (поки що з 17-00 до 23-00, але з часом лінія буде працювати цілодобово). Керуючись іноземним досвідом, організатори просять не поширювати адресу call-центру.

Наразі кожен з відібраних і навчених волонтерів виділятиме на роботу в call-центрі по 3 години тричі на місяць, у вечірній час. Контингент волонтерів дуже різноманітний. Серед них є і професійні психологи, лікарі з великим стажем, і колишні бійці АТО, і звичайні полтавці, які не можуть просто спостерігати за подіями, що відбуваються. Але найголовніше, що об’єднує всіх цих волонтерів, – бажання допомагати і полегшити долю осіб, постраждалих в результаті війни.

Один з організаторів call-центру, засновник Фонду «Унія 1219» Волдімарас Ажубаліс говорить, що цей проект потребував багато часу на етапі підготовки до старту:

–​ Найважливіше в роботі «АТОЛ» – call-центру емоційної допомоги – це люди, які будуть спілкуватися з тими, хто цього потребує. Тому ми дуже відповідально підходили як до отримання литовських методик, адаптованих саме для України, безпосередньо від іноземних спеціалістів, так і до відбору та навчання волонтерів. Тепер ми зможемо показати результат, – зазначає Волдімарас Ажубаліс.

Довідка: Організатором є Фонд «Унія 1219» за підтримки литовських міністерств — охорони краю, закордонних справ, внутрішніх справ та департаменту поліції при міністерстві внутрішніх справ. Проект фінансується Програмою розвитку співробітництва та популяризації демократії Міністерства закордонних справ Литовської Республіки (Orange projects).

Від української сторони партнером стала ГО «Центр стратегічних комунікацій».

Джерело

Acerca de Ігор Кіянчук 215 Articles
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан