Раціональне управління публічними коштами на користь громади

Коаліція громадських організацій розпочинає реалізацію проекту «За прозорий та соціальний бюджет» та запрошує всіх зацікавлених долучитись до діяльності.

На початковій прес-конференції, яка пройшла 11 листопада 2015 року, експерти проекту розповіли які потенційні результати можливо отримати, об’єднавши зусилля. Зокрема, це і прийняття міської профілактичної програми з ВІЛ/СНІД, і обґрунтовані пропозиції щодо внесення змін та оптимізації бюджетних статей на охорону здоров’я і створити ефективні процедури громадської участі – Бюджетний регламент.

Для досягнення цих цілей, організації партнери – ГО «Громадська Рада», Чернігівське відділення Всеукраїнської мережі ЛЖВ, Центр Доброчин, Рада молодих вчених ЧНТУ та Чернігівський Центр Прав Людини будуть здійснювати моніторинг використання коштів Чернігівського міського бюджету в частині «Охорона здоров’я» та адвокатувати прийняття Бюджетного регламенту. Така діяльність сприятиме забезпеченню прозорості бюджетного процесу та сприятиме кращому доступу до лікування як загального населення, так і представників вразливих груп.

Адже серед проблемних питань організації охорони здоров’я в Україні на першому місці знаходиться саме фінансова складова. Наразі ж громадяни, виконуючи свої обов’язки по сплаті податків, фактично не мають ніяких гарантій щодо отримання якісних медичних послуг. Виділення бюджетного фінансування все ще відбувається не у розрахунку на результат (державну послугу), а на потреби державної установи. В умовах нестачі бюджетних коштів дедалі більша частка медичної допомоги стає платною, що негативно позначається на її доступності. Особливо страждають вразливі категорії населення: діти, люди похилого віку, інваліди, хронічно хворі. Цим питанням повинні займатись не лише влада, але і громадянське суспільство.

В Україні немає законів, які забороняють громаді брати участь у формуванні та контролюванні бюджету. Серед причин чому громадяни та спільноти пацієнтів не беруть участь в бюджетному процесі є відсутність реальних прийнятих органами місцевого самоврядування механізмів залучення громадськості до бюджетного процесу та врахування їх рекомендацій та небажання громадянами витрачати час на обговорення питань, якщо вони вважають, що остаточне рішення вже було прийняте. Але якщо громада не долучається до бюджетної справи, то цим займаються ті, кому це вигідно.

Суспільство має доносити проблеми до органів влади. Якщо суспільство зміниться, не буде замовчувати свої проблеми то й влада буде змушена змінитися.

Метою проекту «За прозорий та соціальний бюджет», що здійснюється ГО «Громадська рада» за підтримки Програми «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду “Відродження”, є покращення підзвітності та ефективності бюджетного процесу в місті Чернігові.