Міфи і реальність про різдвяні і новорічні свята

У грудні 2015 р. «Руйнівники міфів» представили на широкий загал телевізійну програму з циклу «Мифы и реальность: спросите у специалиста» «Любимые праздники поколений».

Події 2014-15 рр. довели, що широкий загал громадян України – мешканців (у т.ч. переселенців) Луганської обл. мають гібридну україно-російську ідентичність.

Останнє пов’язано з недостатньою українізацією краю. Люди необізнані з культурою, традиціями та звичаями України, її регіонів. Відсутність знань та недостатність повноцінної і цілеспрямованої інформаційної роботи з місцевим населенням дозволяє ефективно проводити відповідну діяльність силами ворога.

Переддень різдвяно-новорічного циклу надасть можливість познайомити наших співвітчизників з національними святами та поширити серед них необхідну інформацію з теми, найперше те, що Схід, Захід і Центр України мають однакову культуру, свята, історію і, навіть, кулінарні вподобання. Останнє повинно сприяти об’єднанню регіонів.

Для досягнення поставленої автором мети: привернути увагу людей до власної історії та культури (78% мешканців Донбасу – етнічні українці) було проведене відео опитування з цієї проблематики. Гостями студії стали методисти Луганського центру народної творчості: Дарія Попенко, Наталія Іванчук та пластуни Сєвєродонецької організації.   

В ефір програма вийшла 22 грудня 2015 року (з трьома повторами протягом двох тижнів).

Ведуча програми Оксана Кулишева, історик, співзасновник ГО «Відродження Сходу».


Оксана Кулишева: Один з міфів твердить, що свята різдвяно-новорічного циклу привнесені до нас християнською церквою. Чи так це насправді?

Дарія Бабенко: Це не так. Свята різдвяно-новорічного циклу несуть у собі язичницьке коріння. Наші предки жили у гармонію з природою і були її частиною. Народні свята – це своєрідні календарні сторінки року. Зміна пір року мала великий вплив на релігійні церемонії.

Оксана Кулишева: Які саме свята входять до новорічно-різдвяного циклу?

Дарія Бабенко: Перше свято – Різдво. Потім – Старий новий рік або Маланка з 13 на 14 січня і Водохреща 19 січня.

Оксана Кулишева:  А як же свято Святого Миколая? Його так полюбояють наші діти?

Дарія Бабенко: Дослідники не відносять його до свят різдвяно-новорічного циклу. Це свято було прийнято за часів Всеволода Ярославовича у 1088 р. Зараз це більше дитяче свято.

Оксана Кулишева: Якщо ці свята мають язичницьке коріння, то яке відношення Різдво має до язичництва?

Дарія Бабенко: З давніх давен Різдво – це свято світла, волі, життєвого розквіту та оновлення, яке за 12 священних ночей створила богиня всесвіту, богиня світової гармонії, рожениця Лада. Тому на святу вечерю і готують 12 страв. Це як дань 12 апостолам – послідовникам Христа, 12 сузір’ям Зодіаку та 12 місяцям. А взагалі Різдво – це найкоротший день у році. Вважалося, що в цей день сонце нібито вмирає і людина своїми магічними діями повинна йому допомогти.

Оксана Кулишева: Тобто, так вийшло, що язичницькі і релігійні свята нашаровувалися один на один. Християнство нашарувалося на язичництво. Коли Різдво перестало бути язичницьким святом?

Дарія Бабенко: Остаточно свято Різдва ухвалив Єфейський собор, який відбувався в малій Азії в 431 році 25 грудня. Це було зроблено для того, щоб витіснити відзначуване цього дня свято язичницького бога Митри.


З подальшої розмови ви дізнаєтеся про звичаї та традиції святкування, прикмети, на які звертали увагу під час свят, рецепт справжньої куті та почуєте колядки від пластунів Сєвєродонецька.

https://www.youtube.com/watch?v=gWcV1CA5X9Q

big_konkurs_7si00

Ілюстрація