Мешканці Слов’янська у минулому столітті воювали в ОУН

У суботу, 19 березня 2016 р., на Платформі Ініціатив “Теплиця” за підтримки Української миротворчої школи та Донецького прес-клубу відбулася лекція відомого донецького історика, політолога та соціолога, автора книги “Демонтаж лицемірства” Станіслава Федорчука на тему: “Історія українського руху на Донеччині від кінця 19 століття до сьогодні”.

Лекція тривала кілька годин та зібрала працівників Слов’янського краєзнавчого музею, істориків, краєзнавців зі Слов’янська та Слов’янського району, зокрема, з села Привілля та зачепила такі майже невідомі широкому загалові періоди історії Донбасу як українська революція 1917-1921 років на Донеччині, українські повстанські загони, що діяли у 1920-х роках на Донбасі, українське підпілля ОУН на Донбасі під час німецько-радянської війни і в повоєнний час, друга половина 20 століття, 1990-ті роки 20 століття.

оу1

Більшість фактів, що були наведені Станіславом Федорчуком під час лекції є маловідомими, або взагалі невідомими широкому загалові фактами та досі не представлені ані в навчальній програмі загальноосвітніх шкіл нашого регіону, ані в експозиціях місцевих краєзнавчих музеїв.

Чого лише вартий уривок, наприклад, із цього документа часів німецько-радянської війни, що стосується Донбасу:

По районам Сталинской области созданы значительные формирования ОУН. Установлено, что в городе Мариуполе организация ОУН насчитывала до трехсот человек, в Краматорске – 120, в Славянске – 80, в Красноармейске – свыше 50, в Макеевке – 60, Марьенке – 80, Ольгинке – 30 человек… В основном в ОУН привлекалась интеллигенция, учителя, врачи, а также молодежь“. – з доповідної записки полковника НКВД Дємідова від 30 листопада 1943 р.

Як стверджують історики у 1920-ті роки 20 століття “на Донеччині чинило спротив радянській владі більше повстанців, ніж на Чернігівщині, Полтавщині, Харківщині, Одещині, разом узятих. За кількістю повстанців регіон поступався лише Київщині”.

оу2

Зокрема, під час лекції стало відомо що на території Донецької губернії в 1920-ті роки діяли наступні селянські повстанські загони:

Білокобильського, Блохи, Каменєва, Каменюка, Карлова, Лимаренка, Лодиря, Махна, Назарова, Фоми Повстанського, Саєнка, Солодова, Терезова, Сичова, Белаш-Кириленка, Мілюшенко, Шкіпко, Погорєлова, Жоржа Бабицького, Маслакова, Донченка та багатьох інших.

У Старобільському повіті на початку 1921 р.: Лимаренка Андрія (250 піхотинців і 50 вершників, мали на озброєнні 10 кулеметів); декілька загонів Зайцева та Волоха — по 80–100 бійців на тачанках.

Дякуємо всім, хто взяв участь у заході, а також співорганізаторам лекції, із якими ми також мали можливість поспілкуватися, зокрема, Артуру Шевцову – громадському діячеві, одному з організаторів Донецького Євромайдану.

Джерело: Деловой Славянск

2 Comments

  1. И как еще не включили в перечень Днепропетровщину!Вот, придурки! Для таких, если “спротив, то только ОУН. Та вашей ОУН и в зачатии еще не было в 20-х. Там действовали Махно, Григорьев и другие. Причем, Махно действовал в Донбассе как в составе Красной Армии, так и против нее.

Los comentarios están cerrados.