Форум-театр, як спосіб вирішення конфліктних ситуацій мирним шляхом

Учасники вже двох випусків Української Миротворчої школи поступово починають власну миротворчу діяльність у своїх регіонах. Одним з методів роботи, який набирає останнім часом популярності в Україні і є дуже поширеним у світі, став форум-театр.

Метод Форум-театру використовується для визначення найбільш поширених, болючих проблем та допомагає вирішувати конфліктні ситуації мирним шляхом. На думку деяких спеціалістів, форум-театр – це єдина форма діалогу між людьми, які не розуміють один одного.

Суть методики у пошуку разом з учасниками вистави способів вирішення проблеми або виходу із складної життєвої ситуації.

Форум-театри випускниками Української Миротворчої школи проводилися в Маріуполі, Бердянську, Приморську, Запоріжжі. Незабаром планується вистави у Гуляйполі та Мелітополі.


В Маріуполі активні та небайдужі городяни змогли побачити ряд міні-вистав, присвячених найбільш актуальним конфліктним ситуаціям у місті:

  • між перевізниками і пільговими категоріями;
  • громадянському протистоянню;
  • між переселенцями і місцевою владою.

Конфліктні ситуації були визначені напередодні за допомогою анкетування серед 136 респондентів.

G.Balabanova-7154-604x270

Захід відвідали студенти, молоді фахівці, волонтери, представники громадськості, журналісти, активісти Маріуполя.

Учасники разом обговорили, проаналізували і спробували знайти вихід з конфліктів мирним шляхом, а також обмінялися особистим досвідом.

коллаж


У Бердянську темою форум-театру було обрано побудову сильних спільнот, мир та не мир.

На сцені була розіграна драма про те, як благополучній родині довелось залишити рідний Донецьк, переселитись у «чуже» місто, боротись із стереотипами, шукати житло та роботу, обирати між любов’ю та дружбою, розлучатись із рідними, зіткатись із нерозумінням оточуючих і, в тому числі, рідних людей.

6 7 8


У Приморську темою форум-театру стало питання «Що може допомогти у відновленні миру».

Учасниками воркшопу, а одночасно і акторами, стали учні та викладачі українсько-болгарського ліцею, активісти Приморська. Обговорюючи найважливіші проблеми, учасники визначили провідну роль засобів масової інформації у виникненні конфлікту. Дискусія точилась навколо довіри до ЗМІ та соціальних мереж. Чи можна довіряти інформації яку ми отримуємо, які джерела інформації можна вважати достовірними, як працюють соціальні мережі в Інтернеті та реальному житті, чому одну і ту саму інформацію ми сприймаємо по різному, і робимо для себе, часто, передчасні висновки. Це далеко не весь перелік питань, які підіймали учасники. Актори зізнались, що дуже мало знають про оточення, навіть про найближче, і часто шкодують часу на реальне спілкування. Натомість інформацію з Інтернету сприймають не досить критично.

IMG_2389 IMG_2406 IMG_2439

За матеріалами сайту Української Миротворчої школи