У Кременчуці журналісти контролюватимуть відкритість влади

У Кременчуці стартувала громадська кампанія “Відкритий доступ”, спрямована на захист права мешканців міста на отримання публічної інформації. Її ініціювали місцеві журналісти.

Чого ми домагаємось для всіх кременчужан? Кожен мешканець міста має право знати про прибутки посадовців, витрачання коштів комунальними підприємствами, тендерні закупівлі, вільні земельні ділянки, комунальне майно. Ця інформація має бути відкритою відповідно до Закону “Про доступ до публічної інформації”.

«На сьогодні офіційний сайт міськради оприлюднює інформацію вибірково і невчасно, – говорить журналістка  Тетяна Донченко, координатор проекту «Відкритий доступ». – Проблема неякісного інформування громади про діяльність органів місцевого самоврядування закріплює принципи «ручного управління», посилює корупційні зв’язки влади і бізнесу. Це необхідно змінювати! Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» (ст.15. п. 3) проекти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування мають оприлюднюватися не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття. Але посадовці мерії Кременчука систематично порушують цю норму. Інколи проекти оприлюднюють за 1-2 дні до прийняття, і це позбавляє громадськість права подавати пропозиції та впливати на рішення влади. Також на сайті міськради оприлюднена не вся інформація передбачена законом (зокрема, Постановою Кабміну №835 від 21.10.2015р. про відкриті дані)».

Журналісти мають намір провести ряд публічних заходів, аби переконати посадових осіб – міського голову, секретаря міської ради, керуючого справами виконавчого комітету міської ради у необхідності дотримуватися вимог закону і оприлюднювати проекти рішень за 20 днів до їх прийняття на сайті Кременчуцької міської ради. Юридичний супровід громадської кампанії з контролю за прозорістю кременчуцької влади здійснюватиме відомий в Україні медіа-юрист Олександр Бурмагін із Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП). Заплановано візит Олександра Бурмагіна до Кременчука. Фахівець допоможе місцевим журналістам, громадським активістам і представникам влади спільно обговорити законодавство про відкриті дані.

Крім того, у рамках громадської кампанії буде продовжено проект «Декларатор», який реалізовується в місті з ініціативи журналістки Лариси Гориславець та ГО «Європейський клуб». «Минулого року ми збирали декларації депутатів Кременчуцької міськради. Тепер бачимо, що у жителів Кременчука є запит на інформацію про фінансову діяльність комунальних підприємств та декларації доходів керівників комунальних підприємств, бо громадськість хоче контролювати використання бюджетних коштів, – розповідає Лариса Гориславець про потребу продовжити громадську кампанію. – Натомість, як показує попередній досвід «Декларатора», не усі чиновники та керівники комунальних підприємств погоджуються бути відкритими, вони часто ігнорують інформаційні запити або пишуть на них відмову. Хоча сучасне законодавство зобов’язує їх бути підзвітними громаді».

Ініціатори проекту «Відкритий доступ» запрошують громадськість Кременчука до співпраці. Давайте разом переконаємо владу стати відкритою і будемо вчитися відстоювати наше право на інформацію.

 

Контакти ініціативної групи:

Тетяна Донченко, тел. 0662990953

e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Лариса Гориславець: 050 3275688

e-mail: larysakor@yandex.ru

Юлія Билина: 066 4332085

e-mail: redakt@yandex.ua  
сайт:http://rkr.in.ua/
Громадська кампанія «Відкритий доступ» реалізовується за підтримки Міністерства закордонних справ Чехії в рамках програми «Transition» та неурядової організації  «NESEHNUTÍ». У 2016 році в Україні підтримано 5 кампаній у різних областях.  На Полтавщині обрано ініціативу «Відкритий доступ», запропоновану групою кременчуцьких журналістів.

1461574486_vdkritiy-dostup