“ПогранКульт: ГаліціяКульт”: харківські та львівські художники запрошують на спільну виставку “Коло спілкування”

“Кожна людина — капсула, і питання в тому, чи здатна вона розкритися і обмінюватися інформацією з навколишнім світом чи так і залишається річчю в собі”, — говорять учасники арт-резиденції в “ЄрміловЦентрі” і намагаються візуалізувати цю думку кожен своїми методами.

 23 серпня 2016 р. в центрі сучасного мистецтва “ЄрміловЦентр” відкриється нова виставка, “Коло спілкування”. Вона стане свого роду прологом масштабного культурного форуму “ПогранКульт: ГаліціяКульт”, який Харків прийматиме 4-18 жовтня. Водночас це своєрідний подарунок від митців харків’янам до Дня міста.

Над створенням виставки спільно працюють 6 харківських і 5 львівських художників, а також художниця з Великої Британії, Джин Хі Парк (до відкриття виставки Джин Хі готує невеличкий перфоманс). Харків представляють Роман Мінін, Тетяна Малиновська, Артем Волокітін, Віталій Кохан, Олексій Яловега, Оксана Солоп та Костянтин Зоркін. Львів — Тереза і Михайло Барабаші, Валерій Губенін та Ганна Шумська.

На підготовку виставки у них є менш як два тижні: від знайомства і народження концепту — до відкриття.

Художники Валерій Губенін розповідає: “Ми довго шукали слово, яке б концептуально об’єднало те, що ми робимо, і Костя Зоркін запропонував слово “капсула”. Кожен із нас — капсула. І регіон — капсула. І людський мозок — капсула. Питання в тому, чи вони взаємодіють, чи діляться накопиченою в кожній з них — капсул — інформацією. Мають взаємодіяти. Капсула повинна нести інформацію в простір, як оті капсули-записки, що люди вкладають їх в Стіну Плачу, надіючись, що вони дійдуть до бога. У тих капсулах — надія”.

 Їхня спільна робота — частина програми “Творчих резиденцій” проекту “ГаліціяКульт”. Так само, як художники у “Єрмілові”, працюють митці з географічно протилежних регіонів України ще в п’яти резиденціях. Архітектурна — будинок “Слово”, графічна — майстерня Павла Макова, мультиплікаційна — Обласна бібліотека для дітей, муралістична — завод “Турбоатом” і кінематографічна, простором для якої став Харків від Держпрому до Барабашова. Результати роботи цих п’яти резиденцій можна буде побачити вже під час осіннього форуму “ГаліціяКульт”.

Кураторка художньої резиденції та директорка ЦСМ “ЄрміловЦентр” Наталя Іванова розповідає: “Перед художниками постав справжній творчий виклик: по-перше, підготувати виставку за два тижні. По-друге, створити спільний художній продукт із людьми, з якими раніше не були знайомі. Для багатьох харківських митців “ЄрміловЦентр” давно став простором комункацій, де можна обмінюватися ідеями, спільно творити. Тож ми вирішили стати для наших галицьких гостей такими собі воротами в мистецьке середовище Харкова”.

У відкритому арт-середовищі завжди є місце цікавим гостям, впевнена Наталя Іванова. Тож ще однією “арт-резиденткою” стала художниця Джин Хі Парк із Британії: вона приїхала до Харкова як одна з переможців україно-британської програми мистецьких резиденцій SWAP. Відбирала переможців Британська Рада в Україні.

Нагадаємо, що форум “ГаліціяКульт” є частиною програми міжрегіональних культурних форумів DOFA.FUND (БФ “Мистецькі надра”), який поставив собі на меті познайомити Україну — з Україною і зробити це мовою культури. Митці представляют свої регіони “на іншому боці карти” (донецькі — у Львові й Києві, галицькі — в Харкові і так далі) і тим самим розвінчують міфи, долають стереотипи, відкривають нове про свої області — і для інших, і для себе самих.

“ГаліціяКульт” є одним із восьми переможців європейського конкурсу культурних ініціатив Advocate Europe (усього брали участь 668 проектів). Відбувається проект за підтримки спілки MitOst в партнерстві з Liquid Democracy, заснованого фондом Stiftung Mercator. Ініціатори й організатори проекту — благодійний фонд DOFA.fund (колишня назва — “Мистецькі надра”).

Довідку про всіх учасників резиденції “Коло спілкування” ви знайдете за лінком.

Докладніше про “Погранкульт”, “ГаліціяКульт” та “Творчі резиденції” читайте за лінком у довідці.

Прес-реліз про старт “Творчих резиденцій” у Харкові.

 Фотографії з підготовки до виставки

Робота Оксани Солоп2 Валерій Губенін 4 Валерій Губенін і його око-капсула Валерій Губенін Валерій Губенін3 Джин Хі Парк Великобританія Робота Оксани Солоп

Фотографії з прес-туру по всіх резиденціях проекту “ГаліціяКульт”

 Дякуємо нашим партнерам у Харкові: Харківська обласна рада, Центр сучасного мистецтва “ЄрміловЦентр”, Архітектурне бюро “Дроздов та партнери”, Харківська обласна бібліотека для дітей, Майстерня Павла Макова, Academy of Visual Arts (АVA) Харків, Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, Харківський Національний університет імені В. Н. Каразіна, ВАТ “Завод Турбоатом” та його генеральний директор Віктор Суботін, інтелектуальний простір “Лакан”, PR-аѓенція “Bagels & Letters”.

Спасибі партнерам у Львові та Києві: Львівська обласна рада, Львівський Палац Мистецтв, ГО Урбаністичні ідеї / Urban Ideas (Ольга Криворучко), Мистецька формація Wiz-Art, PR-аѓенція Gres&Todorchuk.

 І окрема вдячність нашим інформаційним партнерам: Korydor, LB.ua, Українська правда. Життя, Ukrainian Crisis Media Center, Майдан,Накипело, IT- Sector, Urbo, Реприза, сайт 057, MyKharkov.info, Громадське. Харків, які розуміють, що “культура є збройними силами для захисту кордонів суверенності і демократії” (“Монолог про найважливіше”).