Як припинити подарунки на День вчителя

Набагато ефективніше було б, якби ініціатива відмови від подарунків на День вчителя йшла б від вчителів, а не від батьків. Потрібно, щоб дирекція офіційно заборонила подарунки в письмовому вигляді.

Наприклад, вчителі можуть опублікувати благодійну ініціативу, яку їхній педколектив бере під опіку і закликати всі гроші, які батьки хочуть виділити на подарунки вчителям, спрямовувати на цю ініціативу. Потім, якщо вчителю дають квіти, абощо – він каже, вибачте, в нас офіційна позиція педколективу, що ми не беремо квіти, а приймаємо відповідні гроші ось на цей рахунок. Ось, на дошці оголошень висить. Зрештою, вчителям  буде приємно від того, що завдяки ним і їхній позиції в дітей в дитбудинку нові іграшки, новий одяг або в поранених ліки. Це ж ще приємніше – це просто тому, що вони повісили оголошення. Має бути також оголошено, що повідомляти про пожертвування не рекомендується, а то будуть думати що це обов’язково.

Якщо буде офіційна позиція педколективу, тоді педагогу легко відмовитися – бо є чіткі правила і полісі, і звісно його відмова не може бути образливою, бо він діє за правилами своєї школи.

А порушувати правила – некрасиво і нечесно, це суперечить професійним обов’язкам вчителя, які мусять виховувати власним прикладом, це в законі написано. І навіть якщо батько каже “а що тут такого, я від щирого серця” – а вчитель каже “я не сумніваюся, але в нас правила – от бачте, мусимо дотримуватися”.

Ця реформа зсередини, тобто не знизу від батьків і не згори від міністерства та закону, не вирішить проблему кардинально, але якщо 2%, 3%, 5% шкіл це запровадять, вона вже дасть результати. Нормалізація ситуації в 2-5% шкіл – це величезна перемога, незалежно від того, що відбувається в інших школах, вона впливатиме на них, як приклад.

na_sait-podarunky-5

Ілюстрація