Кожен зможе обрати собі сімейного лікаря на “Ярмарку здоров’я” у Чугуєві


24 березня з 10:00 до 15:00 в Чугуївському районному будинку культури пройде перший в Харківській області (і практично перший в Україні) “Ярмарок здоров’я”. Вхід вільний.

На “Ярмарку здоров’я” кожен житель району зможе вибрати сімейного лікаря – аби підписати з ним контракт на безкоштовне обслуговування.

Крім того, на Ярмарку можна буде безкоштовно отримати консультації вузьких фахівців (кардіологів, неврологів, ЛОРів, стоматологів та офтальмологів),

  • виміряти базові показники здоров’я (тиск, концентрацію цукру в крові, вагу, параметри зору тощо – і тут же отримати консультацію терапевта.),
  • відвідати лекцію для батьків відомого педіатра Андрія Пенькова — лікаря, котрий уміє просто й розумно пояснювати складні речі як батькам, так і дітям,
  • послухати пояснення реформи від національних експертів та багато іншого.

Дітей розважать програмою “Плюшевий доктор” – такою собі грою в поліклініку, де дітей навчать не боятися лікарів і сприймати візити до медиків як веселу розвагу. А ще – в інтерактивній формі розкажуть цікаві факти про людське тіло, здоров’я, медицину.

Нагадаємо, за планом медичної реформи, цього року кожен громадянин України зможе укласти контракт із сімейним лікарем та отримувати у нього безкоштовне обслуговування. Власне, “Ярмарок здоров’я” проводять саме для того, щоб зорієнтуватися у виборі було простіше: тут кожен зможе побачити всіх сімейних лікарів району на власні очі, поспілкуватися з ними і обрати того, котрий підходить конкретній людині або, ще краще, родині.

Сімейні лікарі працюватимуть на ярмарку у дві зміни (щоб не залишати амбулаторії та поліклініки без прийому). Графік лікарів можна буде побачити на сторінці facebook.com/medreformaexpert/
“Хороших лікарів, насправді, чимало, – говорить експертка Харківської групи підтримки медреформи Вікторія Мілютіна. – А ось лікаря, який підходить саме вам і вашій родині, потрібно правильно вибрати. Хтось хоче “чіткий план призначень” на кожен день життя, а комусь достатньо профілактичної консультації двічі на рік – але детальної. Власне, на Ярмарку можна буде побачити, як лікар спілкується із пацієнтом, які його пріоритети, запитати, чи орієнтується він у хронічних хворобах, які має людина, тощо. І так – обрати”.

Часи, коли дільничні терапевти та їх пацієнти були прив’язані один до одного розкладом ділянок, стають спогадом з минулого. Тепер обирати можна без прив’язки до місця реєстрації та фактичного проживання. Головне — довіра до лікаря.

Обрати лікаря можна на Ярмарку, а укласти угоду пізніше, уже на прийомі (для цього потрібно буде взяти з собою паспорт і код ІНН). “За новою системою ви можете вільно змінювати вашого сімейного лікаря. Щойно ви розриваєте контракт із одним і укладаєте контракт з іншим – в електронну систему вносяться зміни. І ті гроші, котрі держава платить сімейному лікарю за ваше обслуговування, переходять до вашого нового “сімейника” слідом за вами, – нагадує координатор “Ярмарку здоров’я” Михайло Довгопол. – Пам’ятайте, що всі базові послуги на рівні первинної медицини є безкоштовними і платити за ваше обслуговування в первинці буде держава. Прибуток сімейного лікаря буде залежати від того, скільки людей його вибрало, уклало з ним угоду – тож лікарі будуть зацікавлені в підвищенні своєї кваліфікації та добрій манері спілкування із пацієнтами”.

Харківська експертна група підтримки медреформи пропонує кілька корисних порад та пам’яток, котрі допоможуть правильно обрати свого сімейного лікаря.

Обираючи сімейного лікаря, дізнайтеся про формат консультацій:

  • дні та години і адресу прийому
  • чи готовий лікар консультувати вас дистанційно: по телефону, скайпу і т.д.
  • чи зможе він приїхати до вас в разі потреби
  • чи буде вас відвідувати медсестра для виконання процедур.

2. Дізнайтеся більше про кваліфікацію лікаря:

  • чи достатньо він обізнаний у ваших хронічних хворобах (якщо ви їх маєте)
  • чи є у лікаря спеціалізація (педіатрія, кардіологія, отоларингологія тощо), котра цікавить саме вас
  • як лікар підвищує свою кваліфікацію – участь у конференціях, навчання, тренінги, спеціальна література
  • як він ставиться до призначення антибіотиків і антивірусних препаратів, вакцинації, знеболювання, паліативної допомоги та іншого.

3. Ну і, звичайно, зверніть увагу на те, як лікар спілкується із вами, чи посміхається, чи вільно відповідає на запитання. Звісно, на Ярмарку, де буде багато людей, лікарі будуть більш заклопотані, ніж на звичайному прийомі, та все ж ви зможете зрозуміти, чи підходить той чи інший лікар саме вам.

“Ярмарок Здоров’я — це свято відповідального здоров’я, — говорить лідерка Харківської експертної групи підтримки медичної реформи Тетяна Гавриш, керуюча партнерка ЮФ ILF. — Вперше громадяни зможуть не лікуватись у терапевта, якого призначили на дільницю, а обрати для себе лікаря самостійно. Ми говоримо про свідомий та зрозумілий вибір лікаря, відповідальність кожного за своє здоров’я, людяні відносини між громадою та медпрацівниками. Для будь-якої реформи необхідні підтримка освіченої та відповідальної громади — саме таку громаду ми чекаємо на Ярмарку”.

“Ярмарок здоров’я” організовує Харківська експертна група підтримки медичної реформи спільно з ХОДА, міським головою Чугуєва Галиною Мінаєвою, Чугуївською РДА та Чугуївською районною радою за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження», юридичної компанії ILF, аґенції змін “Перспектива” та Харківського Національного медичного університету в рамках проекту «Трансформація первинної медицини в Харківській області».

Ярмарок здоров’я почнеться в п’ятницю, 24 березня о 10:00 у Районному будинку культури Чугуївського району (вул. Гвардійська, 13, Чугуїв) й триватиме до 15:00.