Польсько-українські молодіжні зустрічі

Ідея проекта “Польсько-українські молодіжні зустрічі” виникла після першого відвідування Познані. Перед тим, під час напружених подій на Харківському Євромайдані, ми звернулись до мерів міст-побратимів Харкова із проханням підтримати прагнення українців на встановлення законності листами до мера Харкова. Тоді ми отримали листи-відповідь не від всіх , до кого звертались.

А мер Познані , Польща, Ришард Гробельний , не тільки написав офіціального листа до мера Харкова , але й запросив групу дітей учасників Євромайдану на відвідини свого міста. 30 дітей та 3 дорослих опікуна впродовж 10 днів відвідували різноманітні майстер-класи від митців польського міста. З нами працювали дуже цікаві люди – це й тренер з хіп-хопу, і майстер графіті та муралів, і театральні режисери, і дизайнери одежі. 2014 рік був напруженим як для дорослих, так і для дітей. Одним із досягнень цієї поїздки я вважаю психологічне розвантаження . Також українська молодь мала змогу презентувати свою культуру, пояснити свою позицію , щодо подій в Україні, побачити європейські традиції , сучасні культурні напрямки та порівняти соціальні трансформації двох країн.

Після відвідування Познані молодь продовжувала спілкуватися з новими друзями в соціальних мережах та розвіювати пропагандистські міфи , що стосуються стосунків між нашими країнами, що є важливо в умовах інформаційної війни.

Варто ще згадати , що декілька підлітків поставили собі на меті здобути освіту в Польщі. Це також важливо для країни, бо реформа освіти неможлива без оновлення складу фахівців. Виховувати та навчати фахівців іншого рівня нам також допомагають Європейські освітні заклади, що часто мають більші можливості для якісної підготовки .

Тож користуючись цим позитивним досвідом ми далі шукали можливості продовжувати такі подорожі і знайомити підлітків з Польщею.

Ганна Чуркіна, координатор програм розвитку дитини ІЦ «Майдан Моніторинг»