Медична реформа. Питання та відповіді.

ГО ІЦ “Майдан Моніторинг” та ГО “Автомайдан. Харків” запрошують всіх на зустріч з експертом громадської платформи Харківська експертна група підтримки медичної реформи Михайлом Довгополом.

Медична реформа. 

Вона триває в нашій країні понад 20 років (ну, власне, майже скільки існує наша країна). Але нічого так і не змінилось для пацієнтів – основного споживача медичних послуг. Створення сімейної медицини в більшості випадків стало реформою вивісок.

Крайній сплеск реформаторських зусиль приходиться на 2014-2017 рр. Стратегія, що розроблена міжнародною групою експертів, поклала початок зміні фінансування системи охорони здоров’я. Важливий етап в цьому процесі настане вже цього року – має вступити в силу закон №6327. Як тільки не називали цю спробу реформи: «геноцид українського народу», «один з головних проривів влади». Насправді вона не є ані першим ані другим.

Чим же є поточна медична реформа? Що отримають пересічні харків’яни та лікарі від зміни правил гри? Хто такий, врешті-решт, сімейний лікар? Що таке «гроші ідуть за пацієнтом»? Якою буде медицина «на селі»? Чи можливий саботаж нових правил гри місцевою владою? 

Про це та інше поговоримо з експертом громадської платформи Харківська експертна група підтримки медичної реформи Михайлом Довгополом.

З 2016 року Харківська експертна група працює з командою МОЗ над впровадженням медичної реформи. Протягом 2016-2017 років експерти Групи надали роз’яснення та провели семінари тисячам головних лікарів первинної ланки, виступали на нарадах голів обласних департаментів охорони здоров’я, відвідували віддалені громади. Група брала участь в розробці нормативно-правової бази медичної реформи.