Warszawa Studencka: чим цікаве польське місто українським студентам

Варшава – місто різких контрастів. Зараз ти знаходишся в сучасному центрі міста, завертаєш в інший квартал – і за декілька кроків вже бачиш середньовічні будиночки, навколо котрих час нібито завмирає. Проходиш ще трохи – і тобі відкривається вже інша картина, на якій знаходяться будинки часів СРСР, майже немає перехожих, лише десь у маленькому пивному барі за вуличними столиками декілька чоловіків п’ють пиво.

Взагалі Польща є недооціненою в очах подорожуючих, бо має багато цікавих місць та заходів, які за враженнями та рівнем проведення досягають європейських стандартів. Можливо, Варшава має бути найцікавішим містом, бо після Другої світової війни була відбудована фактично з нуля.

Саме у Варшаві відбувається або навіть вирує бурхливе культурне життя, а також, що насамперед важливо для студента, у Варшаві досить демократичні ціни як для країни взагалі. А ще несподівано приємним виявляється добре  та відкрите ставлення до гостей міста самих городян, які завжди охоче допоможуть тобі у виниклих труднощах, навіть якщо між вами присутній мовний бар’єр.

Варто відзначити, що кожен студент завжди радий будь-де побачити позначку або напис «безкоштовно». У Варшаві можна знайти випадки, коли це є можливим. По-перше, у столиці Польщі є так звана особлива система відвідувань культурних та архітектурних пам’яток, коли значна кількість музеїв має певний пропускний день, коли можна прийти абсолютно безкоштовно та ознайомитись із частинкою історії Варшави. Так, наприклад, Королівський палац можна відвідати безкоштовно у неділю, а музей карикатури мультиплікаційного мистецтва – у вівторок. Це при тому, що середня вартість білета у будь-який інший день складає у музеях 10-20 злотих (70-140 гривень).

Але у Варшаві є  також цікаві місця, доступні безкоштовно кожного дня, які варті того,щоб їх побачили туристи та гості міста. Деякі палаци, костьоли, Ринкова площа, парк Королівські Лазенки, шоу неонових фонтанів та оглядовий майданчик на даху Університетської бібліотеки… Якраз останній  був відвіданий безпосередньо мною. Майданчик представлений цілим садом з різними деревами, квітами та ставком. На найвищий точці даху знаходиться купол з живих рослин. Насправді,  добре розгледіти місто з того майданчика не можна, але за 2 злотих (14 гривень) можна активувати бінокль. Без нього можна побачити центральні висотки, набережну Вісли та міст, яким ходить міська електричка.

Якщо ви студент, що полюбляє більш динамічний відпочинок, то вас вельми потішить студентський польський фестиваль Ювеналія. Починається він з середини травня до початку екзаменаційної сесії та, поки він триває, польські студенти  вільно  та весело проводять час.

Протягом свята обов’язково до пізньої ночі грають маловідомі польські виконавці та групи, але їх музика дійсно вражає і є приємно не схожою на сучасні музичні вподобання української молоді. Під час святкування, якщо вам пощастить,  ви зможете поласувати безкоштовними солодощами, фруктами та напоями, пограти в настільний хокей і взагалі весело провести час. Польські студенти залюбки можуть показати вам, чим займаються за спеціальністю навчання  та навіть влаштувати маленьку практику. Наприклад, якщо їх навчальна діяльність пов’язана з режисурою, то вони дозволять вам попрактикуватись зі справжньою  знімальною апаратурою.

Польща – країна, яку не побачиш у рекламних проспектах українських та навіть європейських туристичних агенцій. Але Варшава –  це сучасне і водночас старовинне місто, безумовно, буде цікавим молоді, бо має що показати і чим сподобатись. Польща має свою унікальну історію, яка проглядається усюди. Саме у Варшаві  однією з особливо проникливих та трагічних історичних пам’яток   є частина від гусениці німецького танку у стіні одного з костьолів або пам’ятна смуга на місці розташування огорожі колишнього єврейського гетто за часів німецької окупації .

У Варшаві живуть приємні люди, з якими цікаво буде познайомитись та поспілкуватися ближче. Це неймовірний шанс побачити зовсім інший спосіб життя та дізнатись щось нове. Варшава – це крок назустріч подорожам по Європі.

 

                                             Маркова Анастасія