Принцип Парето як керівництво до дії.

За результатами виборів в українському суспільстві триває піднесення тої частини виборців, котра б зараз мала оплакувати катастрофічний виграш віртуального теле-кандидата, адже нічого доброго Україні, на думку цієї частини виборців, такий вибір не несе. Переконаний, якби розрив в голосах був меншим, настрої в цій групі були б значно гіршими. Зрозуміти причини такого колективного оптимізму допоможе емпіричне правило, відоме як принцип Парето.

Принцип Парето був сформульований в середині ХХ століття американським інженером Йозефом Мозесом Юраном, спеціалістом з якості. За його дослідженнями, 20% зусиль достатньо для досягнення 80% результату, решта прикладених зусиль мало впливають на кінцевий результат. Принцип Парето , попри емпіричність, має строге математичне пояснення, його застосування на практиці було одною з причин японського економічного дива. Широкому загалу принцип добре відомий як правило 20 на 80, наприклад, 80% звареного в країні пива випивають 20% спраглих до нього поціновувачів.

Виборна кампанія, яка проводилась за межами здорового глузду та елементарних демократичних механізмом стала чудовим фільтром, яким була відсіяна і викристалізувана дійова меншість країни. Попри тимчасову поразку, це дозволяє нам з оптимізмом дивитись у майбутнє. Людей, які витримали п’ятирічку ненависті і зради, постійної інформаційної війни країни-агресора вже не обдурити ніякими політ-технологіями. Все, що потрібно в цій ситуації, так це правильно прикласти зусилля. 20% зусиль.
#немачасунапоразку

Павло Гомонай

Джерело: Facebook автора