Прособачку, прокотика і… про мракобісся

Пост навіяно сигналами про розповсюдження ідійотських бордів “про уникайте тварин – переносників коронавірусу”. Які, кажуть, подекуди розповсюджує влада на місцях.
Всупереч тому, що пише ВООЗ. Офіційна позиція ВООЗ (вироблена в кооперації з The World Veterinary Association (WVA) ), якщо переказати її простими словами, така:
1. Собака\кіт не хворіє на covid19 і не може передати його нікому.
2. Собака\кіт не може бути нехворіючим носієм.
3. Собака\кіт може виступити джерелом небезпеки виключно як _поверхня_. Ну типу ручки возика в супермаркеті чи картону коробки з доставкою. От тому кажуть – “не чіпайте безхатніх тваринок, хтозна, хто їх до вас обчихав.”
Якщо боїтеся, унеможливлюйте самовигул котика. Мийте своїм собакам лапки чи протирайте антисептиком. Але не більше, ніж взуття, одяг чи пакети з коробками. Намагайтеся гуляти ваших собак відлюдно – але це й так варто робити, аби самому не вхопити ковідку. І дякуйте їй за емоційну підтримку, і за те, що у вас взагалі є привід вийти пройтися, аби не казитися в чотирьох стінах.
Все з лайт-частиною просвітницького поста, всі вільні. 
Якщо є бажання розібратися ґрунтівніше, читайте далі.

Отже, для тих, хто хоче розумітися трохи глибше і чіткіше, короткий лікнеп.
1. Що таке нехворіючий носій, т.зв. проміжний хазяїн? (термін, слабко знайомий по людській медицині, натомість ветеринари в курсі, бо ж вивчають міжвидові інфекції).
Оті проміжні хазяї науково звуться перенощик, або вектор. Це організм, який не хворіє і близько на цю хворобу, але здатен передавати збудника між особинами видів, які хворіють. Всі відомі вектори-перенощики людських хвороб – КОМАХИ.
Вони поділяються на механічних – це ті, в організмі яких збудник не живе (як синантропні мухи), і біологічних – це ті, в організмі яких відбувається частина життєвого циклу збудника: комарі з москитами, наприклад, і малярії, а також численні лихоманки – Денге, жовта та ін., кліщі з хворобою Лайма і решта кровосісів. 
Так от, собака\кіт перенощиком слугувати НЕ МОЖЕ. Закарбуйте це собі!
Хочете алармувати – обробляйтеся від кліща, який вже буяє, і комаря, який скоро прокинеться. І дайте собакам та котикам спокій!
2. Ті види, які самі хворіють, і можуть передати хворобу людині, звуться природними резервуарами антропозоонозних інфекцій.
Природний резервуар – це вид – тривалий хазяїн, вмістилище збудника. Резервуар забезпечує збуднику можливість існування, як виду. Легко здогадатися, що ці види-хазяї здебільшого хворіють на ці хвороби відносно легко, у безсимптомній чи субклінічній формах. Інакше б вид-резервуар вимер би, а з ним – і вид-збудник.
В залежності від природного резервуара людські хвороби поділяються на:
антропонози, де резервуар – суто люди (як кір, полімієліт – великий привіт антипрививочникам);
зоонози, де резервуар – тварини (як сказ, бруцельоз);
антропозоонози, де резервуар – і люди, і певні тварини (як чума, туляремія, лептоспіроз).
Так от, про собачок\котиків. Наразі у ВООЗ нема даних, що вони можуть бути резервуаром covid19. Все, відчепиться від них!

P.S. Інколи можна зустріти, що природними резервуарами не зовсім коректно звуть абіотичні (неживі) середовища, де може довго зберігатися збудник: ґрунт, воду. Як дізентерія в воді чи правець в ґрунті.
Наразі про ковідку таких даних нема. Навпаки, цей різновид вірусів, коронавіруси, – всі оболонкові, в нетривкій ліпо-протеїновій оболонці, і в зовнішньому середовищі існують недовго, не по півроку й більше, як деякі безоболонкові, типу ріно-вірусів чи парва-вірусів, а години, ну максимум дні, коли середовище комфортне за температурою та вологістю.

В мене все, не хворійте, а головне – не нервуйте зайве через глупощі та неосвіченість, і так стрес-факторів повно.

Тетяна Кохановська

#ВірусРозмуму

Acerca de Кохановська Тетяна 31 Articles
Аналітик ГО ІЦ "Майдан Монітринг", культуролог, фахівець з інформаційної безпеки.