Кощеєве царство

Так, я щось втомилася потопати в інформаційному шумі. Спробую виринути з каламутного потоку і роззирнутися. Що ж насправді відбувається в нас і в світі?
Отже, поки в нас зе-влада мстиво пресує активістів та волонтерів, імітує боротьбу з олігархами та реформи, а активна частина суспільства борсається в безглуздих суперечках.
Поки наші амеріканські союзники борються за наші інтереси з європейськими путін-ферштейєрами…
Що ж відбувається в запоребрику?
Їхня штампувальна машина (відома як Госдума) наприкінці минулого року ухвалила в першому читанні законопроект про президентські вибори. Який базується на змінах до конституції, які в нас не сильно-то й рефлексували. А між тим, вони разючі. Основний закон-то вони якраз привели до тями: відповідно до нових норм, президентом РФ не може обиратися громадянин, що двічі вже обрався (а не двічі _поспіль_, як було раніше, що дозволило хуйлу йти втретє через прокладку – президентський термін медведа).
Але! Вони внесли туди безпрецедентне уточнення. Так звану “поправку про обнуління” або “поправку Терешкової”. Яка стосується персонально хуйла! Ну тобто ці норми саме до путіна в.в. не застосовуються! Вдумайтеся – про конкретну персону прописано в основному законі країни. Відповідно, він може обиратися ще на два терміни. Що з урахуванням віку плешфюрера майже дорівнює пожиттєвому правлінню.
А, і стосовно віку – зараз вони доштампували ще один закон, який знімає верхню вікову межу для держслужбовців.
Таким чином, режим в запоребрику остаточно перетворився на персоналістську диктатуру. При чому з ознаками геронтократії, подібно до пізнього СРСР. Але все ж таки до такого ступеню демонстративної персоналізації не доходив навіть совок. Це вже щось з арсеналу азійських режимів, при чому не назарбаєв-стайл (бо казахський батько нації все ж таки пішов у відставку), а типу туркменбаші.
Я навіть і не знаю, куди їм далі еволюціонувати. Ну хіба що ухвалять закон, що дозволяє обиратися в померлому стані (хай в Харкові проконсультуються). 😉 Навіть не знаю, як би міг називатися такий політичний устрій. Некрократія? Чи від латинського кореню – мортумократія?
Ну тобто транзит режиму в запоребрику завершено. Ми маємо справу з конструкцією, яка вичерпала всі можливості еволюцій. Далі змінюватися вона може тільки шляхом катастрофічного обрушіння.
Що це означає для Вільного світу? Що вичікування більше не має сенсу. Краще в цьому Мордорі вже не буде, хіба гірше. Треба визнати це, назвати речі своїми іменами й діяти відповідно. Чи це розуміють в світі? Частково так. США, Велика Британія розуміють, молоді члени ЄС з ЦСЄ теж. Німеччина – ні, ну або її влаштовує. За інші країни ЄС зараз точиться боротьба.
Що це означає для нас? Ну насамперед те, що якщо в кремлінів в планах є широкомасштабна відкрита агресія, то тепер час ці плани реалізувати. Чи розуміють це в нас? Нєа, не розуміють. Навіть суспільство не віддупляє до кінця, що відбулося. А про зевладу, яка існує в якомусь світі зелененьких єдинорогів, навіть говорити смішно.

Тетяна Кохановська
Acerca de Кохановська Тетяна 31 Articles
Аналітик ГО ІЦ "Майдан Монітринг", культуролог, фахівець з інформаційної безпеки.