Звернення інтелігенції до священнослужителів і вірян Української Православної Церкви Московського патріархату

Інтелігенція Рівненщини виступила з вкрай актуальною ініціативою. На сторінці доктора історичних наук з Острозької академії Андрія Смірнова з’явився такий допис

Пропоную розширити текст звернення на всю Україну і підписати в такій редакції:

“У часи суворих випробувань народ України потребує спільної молитовної єдності перед обличчям кривавого агресора. Російська Федерація розв’язала в центрі Європи криваву війну і нищить не лише оборонців суверенної держави, але й дітей та жінок, мирних жителів. Як досягти єдності, коли Російська Православна Церква (Московський патріархат) фактично є частиною тоталітарного режиму путінської Росії. Патріарх Кирил не тільки не наважився засудити відкриту війну проти України, але й всіляко підтримує російську армію. Чого варті лише слова про те, щоб не дав Бог того, щоб українські сили взяли верх у цій війні. Також доктрина «русского мира», яка стала основою для війни Кремля проти України, була розроблена РПЦ.

Фактично московський патріарх відкрито на боці держави-агресора.

Кожне слово патріарха Кирила на користь Росії та кожна російська куля будуть відбиватися не тільки на РПЦ, але й на рядових священнослужителях і вірянах УПЦ МП. Допоки ви чітко не висловитеся щодо війни, не засудите агресію Росії та не розірвете всі канонічні зв’язки з РПЦ – ви нестимете спільну відповідальність із кривавою Московською патріархією. Ви можете скільки завгодно намагатися доводити, що ви не Московський патріархат і “гнана церква”, але на знедолених війною людей це не вплине. Ви будете сприйматися колаборантами та посібниками окупантів, а не жертвою.

Ми знаємо, що далеко не всі в лоні УПЦ МП підтримують загарбницьку війну Росії проти України та злочини російської армії проти людяності. Далеко не всі!!! Нарешті настав час вийти з тіні архиєрейських ряс та клобуків рядовим священнослужителям і сказати своє слово. Воєнний стан, коли щоденно гинуть невинні люди по всій Україні, не час для смирення і пацифізму. Вимагаємо від вас негайної та рішучої відповіді – на чиєму ви боці.

Україна обов’язково переможе, бо з нами Бог! Це не красива мрія, а сувора реальність. І у тій поствоєнній Україні не буде місце колаборантам та агентам впливу Росії. Задумайтеся над цим. Як ви будете дивитися в очі дитині, чий батько загинув від рук російського солдата? Що ви зможете сказати жінці, чия дитина загинула від ракетного обстрілу з території Білорусі? Якщо ви зараз публічно не розірвете всі стосунки з Московським патріархатом, то відповідальність за каїнів гріх Путіна буде і вашою персональною відповідальністю перед Богом. Бо як писав святий Григорій Богослов, мовчанням зраджується Бог. А Бог не в силі, а в правді.

Сьогодні час не лише збирати каміння, сьогодні, коли летять в мирні міста бомби і снаряди, коли під обстріли потрапляють православні святині Києва, Чернігова, Харкова, Донбасу, час зробити життєвий вибір.

Ми, представники української інтелігенції Рівненщини, яку так хотіла винищити Російська імперія, радянська влада і тепер путінський рашизм, перед загрозою смертельної небезпеки перед Батьківщиною і колискою православної Руси-України – Києвом, закликаємо вас, священнослужителів і вірян Російської Православної Церкви в Україні:
1. Публічно засудити агресію Росії проти України.
2. Невідкладно перестати поминати московського патріарха Кирила, який так і не зміг знайти слів для своєї пастви в Україні.
3. Добровільно оголошувати про вихід із Московського патріархату та приєднатися до єпархій Православної Церкви України

Разом із Православною Церквою України допомагайте українській армії та українському народові.

Проводьте спільні молитви до Бога за Україну та за її оборонців від російського ворога.

Слава Богу!

Слава Україні!”

Звернення вже підписали:

Доктор історичних наук з Острозької академії Андрій Смірнов

Кандидат наук з державного управління, доцент Сергій Штурхецький

Наталка Зубар, ІЦ “Майдан Моніторинг”

Ігор Кіянчук, ІЦ “Майдан Моніторинг”

Анна Шендрик, історик, екскурсовод

Олександр Смик, заслужений діяч мистецтв України,голова НспУ Тернопільщини

Олександр Супруненко, археолог, історіограф, музейник, видавець

Анжеліка Рудницька, мисткиня

Олег Пустовгар, історик

Олег Лагоднюк, заступник проректора у Український католицький університет

Ната Кушнірук, викладач Острозької академії

Звернення відкрите до підписання на нашій сторінці в мережі Facebook

Acerca de Ігор Кіянчук 216 Articles
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан