Невтішна статистика: злочинність у Харкові зросла на третину

На мітингу в Харкові

За даними міліції, цього року у Харкові різко зросла кількість злочинів – у середньому на третину, а подекуди навіть на 60 відсотків. Експерти говорять про «трюки статистики», але радять туристам бути обережними.

 

За офіційними даними, крадіжки, розбійні напади та пограбування –лідери статистики. Зростання майже удвічі. Колишній помічник міністра внутрішніх справ Олександр Сирота каже, що реально злочинів може бути і більше. А цьогорічна «кримінальна хвиля» – скоріше «хитрощі статистики». Раніше міліція фіксувала крадіжки, якщо сума вкраденого становила від 950 гривень. Зараз райвідділи порушують кримінальні справи при сумі збитків у 96 гривень: «Ось, у нас є резонансна справа проти жінки, що вкрала два цеберка картоплі! Рік тому навряд чи порушували б кримінальну справу та реєстрували такий злочин!»,- каже Сирота.

Майор міліції Марія Аксьонова звертає увагу ще і на загрозливу кількість злочинів за участі дітей: «У школах не завжди з’ясовують, як виховують дитину батьки, та чим ці дорослі займаються. А служба по справах неповнолітніх працює непрофесійно»,- вважає майор.

Приборкувати злочинність нікому?

На думку опитаних експертів, міліція могла би «приборкати злочинність», якби керівництво МВС було б зацікавлено в збережені кадрів. За словами правоохоронців, з органів звільняються не тільки через низьку зарплатню. Раніше персонал від 45-ти років змушували йти на пенсію, зараз вони самі йдуть  через оголошену пенсійну реформу. На посадах, як каже Аксьонова, залишаються «25-30-річні хлопці, у яких нема достатнього досвіду».

Краще ходити з дешевими телефонами і без великих грошей

Харків за деякими показниками злочинності – на другому місці в країні, слідом за Києвом. Але, як каже Олександр Сирота, іноземним туристам, що приїдуть у Харків на Євро-2012 , «не треба лякатися». Він наводить приклад, коли міліція все ж таки знайшла чоловіка, який вкрав дорогу апаратуру в іноземного журналіста на стадіоні «Металіст» майже два місяці тому. Сирота радить «пильнувати власні речі та бути обережними», у тому  числі при спілкуванні з міліціонерами, якщо вони не у формі: «Для Євро-2012 МВС розробляє окремий одяг. Ось до цих міліціонерів і треба буде звертатися», – каже Сирота.

 

Автор: Олександра Індюхова
Редактор: Євген Тейзе

 

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15272883,00.html