PETA хвалить Україну за звільнення ведмедів

Міністерство екології і природних ресурсів України влаштовує притулок для жертв насильства – ведмедів.

Київ – Німецьке відділення PETA, організації, що захищає права тварин, звернулося з листом до міністра Миколи Злочевського (Міністерство екології і природних ресурсів України) і до адміністрації національного парку «Синевир». PETA дякує їм за їхні плани звільнення всіх ведмедів, які утримуються в ресторанах з метою розваги, де ведмеді часто змушені вживати алкоголь, і створити для них притулок в межах національного парку. Багато підприємств, зокрема придорожні зоопарки, готелі та ресторани порушують закон для того, щоб виставляти тварин своїм відвідувачам, і дозволяють їм пити горілку чи пиво. Але утримувати ведмедів у таких умовах заборонено Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Ведмеді в основному утримуються в жахливих умовах в невеликих цементних клітках або канавах. Вони харчуються залишками їжі і мало захищені від негоди, пекучого сонця влітку і нічних заморозків взимку.

Ведмеді будуть відправлені до притулку, який буде побудований в межах національного парку «Синевир». Реабілітаційний центр, за повідомленнями ЗМІ, займатиме 12 гектарів землі і забезпечуватиме достатньо місця для близько 80 ведмедів. Територія буде обгороджена, і туристи зможуть спостерігати за ведмедями на відстані.

«Створення притулку для цих тварин буде першим кроком на шляху дотримання місцевих законів, оскільки досі важко було тільки знайти місце, де конфісковані ведмеді могли б жити», каже Надя Кучер, координатор кампанії PETA для Німеччини. «Оскільки будь-яке утримання ведмедів у непридатних умовах неволі є незаконним в Україні, ми віримо і сподіваємося, що міністерство буде продовжувати відстежувати порушників і вживати необхідних заходів для забезпечення того, щоб всі ведмеді, що перебувають незаконно у жорстоких умовах, були звільнені і доставлені до відповідних притулків».

PETA також сподівається, що цей крок стане підтримкою інших ініціатив на захист тварин в Україні, наприклад, гуманного регулювання чисельності безпритульних тварин. «Ми отримуємо багато скарг від стурбованих громадян і відпочиваючих щодо жорстокого поводження з собаками й кішками і сподіваємося, що український уряд розглядатиме проект порятунку ведмедів як перший крок на шляху надання допомоги таким тваринам також», говорить Кучер.

Текст листа:

PETA Німеччина є філією PETA США. Це найбільша в світі організація із захисту прав тварин, з більш ніж 2 мільйонами членів і прихильників. Для отримання додаткової інформації, відвідайте PETA.org.

Контактна інформація:

Надя Кучер +49 (0) 7156 1782825; NadjaK@peta.de.

Переклад з англійської Олега Андроса.