Нарешті: Україна дає гроші на “європейські” кінопроекти

Кадр з фільму Д. Онищенко "Собаки міста Українка"
Фінансування Україною створення кінострічок у співпраці з європейськими кінокомпаніями поступово стає звичною практикою. Нині держава вирішила підтримати роботу режисерки Дар’ї Онищенко, що вчиться у Мюнхені.

Добра новина для молодої режисерки Дар’ї Онищенко – її дебютний повнометражний ігровий фільм “Той же шлях” підтримає держава. Про це свідчать результати конкурсу Державного агентства України з питань кіно на отримання державної підтримки. Фільм, так само як і інший дебют “Брати” Вікторії Трофіменко є копродукцією. “Брати” – українсько-шведською, “Той же шлях” – українсько-німецько-сербською. За словами голови Держкіно Катерини Копилової, в Україні багато молодих талановитих режисерів, які можуть знайти партнерів. «У нас є молоде покоління, нам є куди рухатись”, – зауважує Копилова.

Як розповів Deutsche Welle один з членів експертної комісії з питань кінематографії Держкіно й гендиректор кінофестивалю “Молодість” Андрій Халпахчі, фільм Онищенко вже знімає у Мюнхені: “Нині зйомки на завершальній стадії. Це цікава, дуже сучасна історія кохання на тлі актуальних проблем в трьох країнах”. Торік її короткометражна стрічка про кохання у шахтарському містечку “Собаки міста Українка” виробництва Мюнхенської академії кіно та телебачення, де навчається Дар’я, брала участь у “Панорамі українського кіно” фестивалю “Молодість”.

70 мільйонів гривень на кіно

Як каже Халпахчі, скільки саме коштів виділять на кожен відібраний проект, ще не оголосили. Всього на фінансування 37-ми обраних проектів цього року піде близько 70 мільйонів гривень бюджетних коштів, у 2012 році – 80 мільйонів. Цікаво, що конкурс кінопроектів пройшов за новими вимогами: оцінювали не просто сценарії, як це було раніше, а кінопроект у сукупності. Претенденти на держпідтримку представляли й режисерське бачення твору, маркетингову стратегію, фестивальну або прокатну історію фільму. Андрій Халпахчі зауважує, це не вперше, коли держава підтримує співпрацю у кіновиробництві. Він наводить у приклад фільм російського режисера Олександра Міндадзе “В суботу” виробництва України, Росії і Німеччини. Як повідомили у кінокомпанії SOTA Cinema Group, третина коштів від усього бюджету фільму – українські.

Попри те, що держава теж фінансуватиме фільми вже знаних режисерів – зокрема Кіри Муратової, Олени Фетісової, Дмитра Томашпольського, Сергія Маслобойщикова, особливу увагу експерти надали розгляду дебютних робіт молодих режисерів. Голова експертної комісії Роман Балаян сказав: “найголовніше у найближчі п’ять років – це робота з дебютантами”.

Раніше на цю тему:

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4814138,00.html
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6174497,00.html
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4227412,00.html
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14911146,00.html
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4686277,00.html