Генсек “Репортерів без кордонів” стурбований наміром депутатів обмежити ЗМІ

Організація Репортери без кордонів занепокоєна ухваленням в першому читанні проекту змін до закону про захист суспільної моралі та вважає, що він порушує Європейську конвенцію про права людини.

Про це йдеться у зверненні генсека організації Репортери без кордонів Жана-Франсуа Жуйара до депутатів.

“Ми вважаємо, що якщо імплементувати закон у такому вигляді, яким він є зараз, закон порушить 10 статтю Європейської Конвенції з прав людини та 11 статтю Декларації з прав людини, які були ратифіковані вашою країною”, – заявив він.

“Тому ми вважаємо, що відхилення закону у другому читанні додасть вам балів”, – написав він у листі до депутатів.

У документі зазначається, що можливість блокування веб-сайтів без рішення суду та неспособність реалізувати право суспільства на отримання інформації несе велику небезпеку свободі інформації в Україні.

Цей законопроект покриває дуже широкий спектр речей, включаючи не лише порнографію, але й захист фашизму, заклики до війни, українофобія, та інше, нагадують у документі.

Відсутність чіткого визначення залишає місце для різних тлумачень, вважає Жуйар.

“Хто вирішуватиме, що розуміється під “рекламою (…) тероризмом та іншими формами кримінальної діяльності?. На жаль, було достатньо прикладів у сусідніх країнах, коли такого роду впровадження використовувались для розправи з будь-якою формою критики”, – зазначив він.

“Наше занепокоєння збільшується через те, що цей закон стосується широкого спектру засобів масової інформації”, – сказано в листі.

Також він нагадує, що за законом, Національна комісія з захисту моралі отримує надзвичайні повноваження. Більше того, немає механізму для оскарження її рішень.

“Вона має можливість одноосібно визначати , який саме контент підпадає під заборону. Цей орган матиме можливість вимагати від інтернет-провайдерів “обмежити вільний доступ” до контенту, який вважається непристойним, протягом 24 годин без судового рішення”, – нагадує він.

Генсек зазначає, що таким чином інтернет-провайдери відіграватимуть роль “інтернет поліцейських” без будь-якої автономії, а коли знадобиться, вони будуть змушені видати приватні дані юзера поліції, щоб “запобігти” розповсюдженню забороненого контенту.

“Ми шкодуємо, що цей законопроект не важитиме більше у законодавчому забезпеченні боротьби з тероризмом та порнографією ніж право суспільства знати про важливі речі. Проте цей принцип лежить в основі всіх рішень, винесених Європейським судом з прав людини. ООН і ОБСЄ нещодавно зазначили, що цей принцип стосується і інтернету”, – сказано в листі.

Також він зазначив, що журналісти та блоггери не є відповідальними за ті події, про які вони мають повідомляти.

Українська правда

Перший майданівський “алярм!” на цю тему – тут