Одеська обласна рада виселяє обласне об’єднання Товариства «Просвіта»

Одеська обласна рада виселяє обласне об’єднання Товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка з орендованого приміщення. Зараз до приміщення яке знаходиться по вул. Пушкінській, 19 прийшли судові виконавці. Вони вимагають від «Просвіти» звільнити приміщення до цього понеділка. Причина виселення -заборгованість по оренді офісу.

«Обласна рада прирівняла «Просвіту» до звичайних комерційних установ. Та заставляє платити оренду за «комерційними» тарифами. Це при тому, що інші національно-культурні товариства платять оренду плату по тарифу 1 гривня на рік.  «Просвіта» протягом багатьох років надавала безкоштовне приміщення для художників, поетів, громадських діячів. Куди дівати книжки, картини та інше майно – не відомо», – говорить координатор громадської ініціативи «Оновлення країни» у Одесі Сергій Гуцалюк.

На його переконання обласна рада Одеси розуміє, що «їй залишилось не довго», тому намагається вивести приміщення з комунальної власності щоб потім його продати.

«Теперішня влада намагається знищити все і всіх, хто має проукраїнську позицію в Одесі. Саме це і є основною причиною висилення Товариства «Просвіта» зі свого приміщення», – додав Гуцалюк.

Представники «Просвіти» планують незабаром провести акції протесту.