Луганська молодь підтримала мирні протести в Україні!

У Луганську перед стінами Обласної державної адміністрації стартувала Всеукраїнська кампанія збору підписів під зверненням до Верховної Ради і до Президента України щодо захисту права на мирні протести.
Громадські активісти висловили своє обурення з приводу утиску свободи мирних зібрань в Україні. Вишикувавшись перед будівлею ЛОДА, молоді люди обплутали себе стрічкою зі словом «Акція!», яке сьогодні стає небезпечним. Дехто з активістів на знак протесту проти спроб влади обмежити право громадян на відстоювання громадських інтересів, зав’язали собі роти. Решта тримали плакати з гаслами «Поверніть свободу на мирні зібрання!», «Де наше право на мирні протести?», ставлячи під сумнів існування свободи на мирні протести і висловлення думок в Україну.
Акцію підтримали правозахисники Олексій «Доктор» Біда та Ярослав Мінкін, а також поет громадянського протесту Олена Заславська.
Ініціатива об’єднала всеукраїнські та регіональні правозахисні та молодіжні організації, профспілки та окремих експертів й активістів для того, щоб захистити право на мирний протест. Кампанію очолив відомий український правозахисник Володимир Чемерис.

У Луганську координацію дій взяв на себе Правозахисний центр «Поступ» та ініціативна група громадських та студентських активістів.

 

Розповідає одна з активних учасниць кампанії Тетяна Білоцерковська:

«Люди, що взяли участь в ініціативі, переконані, що мирний протест часто залишається єдиним способом впливу на владу. Люди виходять на вулиці вимагати кращого життя для себе і своїх родин, відстоювати справедливі зарплати, пенсії, стипендії та податки. Сотні тисяч наших співгромадян вже захистили свої інтереси завдяки мирним протестам».

 

Про загрозу для людей, які хочуть мирно збиратись, розповідає член Правозахисного центру «Поступ» Ярослав Мінкін:

«Наразі у Верховній Раді знаходиться проект закону №2450. Цей законопроект встановлює обмеження для проведення будь-яких мирних протестів. Окрім спроб законодавчих обмежень, останнім часом усе агресивніше на мирні протести реагують правоохоронні органи».

 

Про данні моніторингу розповідає Аліна Зима:

«Дані соціологічного моніторингу Центру дослідження суспільства відмічають, що після обрання Президентом України Віктора Януковича репресії проти активістів збільшились від 14 на 100 протестних дій до 18. Останні протести біля Верховної Ради також демонструють зростання соціальної агресії».

 

Активістка Олександра Сенчурова пояснює необхідність підтримки ініціативи:

«Саме тому ми й виступаємо за врегулювання права на мирні протести на рівні законодавства та практики роботи правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування. Таку ж позицію висловлює і ОБСЄ, експерти якої нещодавно відвідали Київ та висловили підтримку починанням громадських організацій з урегулювання права на мирні протести в Україні».

 

Для того, щоб отримати інформацію про заплановані події в регіонах, відвідайте сайт ініціативи:http://www.zmina.org.ua/

Детальніша інформація:

Володимир Чемерис — 050-380-6268, Ярослав Мінкін – 095-349-53-25.

 

 

Фото з акції можна знайти на сайті організаціїhttp://postup.lg.ua/gallery/za-svobodu-mirnih-protestiv.

 

 

Прес-служба Правозахисного центру «Поступ»