Податки на багатство не мають перешкоджати розвитку середнього класу. Відповідь пану Максиму Ісаєнку.

«Наша Україна» послідовно підтримує розвиток середнього класу в Україні. Ініціативи партії щодо оподаткування багатства не мають нічого спільного із зазіханням на інтереси середнього класу.

Ми вважаємо безпідставними закиди пана  Максима Ісаєнка з цього приводу, опубліковані на сайті Майдан.

Позиція партії «Наша Україна» полягає у  необхідності оподаткування наддоходів фізичних осіб, що жодним чином не стосується збільшення податкового  тиску на середній клас.

У квітні цього року народний депутат від партії «Наша Україна» Лілія Григорович внесла на розгляд парламенту законопроекти № 8346 «Про соціальну відповідальність великого бізнесу перед суспільством» та  № 8347 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування наддоходу з фізичних осіб)», які є у  вільному доступі на сайті Верховної Ради.

Метою цих законопроектів є запровадження додаткового (від 1% до 2,5%) оподаткування фізичних осіб, чиї доходи перевищують 20 млн. грн. на рік. Очевидно, таких осіб не можна віднести до представників середнього класу.

«Наша Україна» не висловлювала підтримки урядовому законопроекту щодо запровадження податку на багатство, анонсованому віце-прем’єром з питань соціальної політики Сергієм Тігіпком. Народний депутат Лілія Григорович вказала на те, що в законопроекті Міністерства соціальної політики є суттєві недоліки, які можуть звести його застосування нанівець (http://razom.org.ua/news/13255/).

Ми поділяємо зауваження пана Ісаєнка з приводу суперечності чинному законодавству запропонованих термінів запровадження урядового законопроекту.

Питання адекватності параметрів елітного майна, що підлягатиме оподаткуванню відповідно до урядового законопроекту, має стати предметом публічного обговорення.

На нашу думку, запропоновані урядом  параметри для оподаткування елітної житлової нерухомості  (від 300 м. кв. – для квартир і від 600 м. кв. – для будинків) є завищеними та не відповідають середнім розмірам доходів і майна більшості українців. Саме тому ми пропонуємо знизити ці параметри до 200 м. кв. для квартир та  400 м. кв. для будинків.

За офіційними даними, середній рівень зарплати в Україні на сьогодні становить близько 340 дол., тоді як 1 кв. м. в елітній новобудові  Києва коштує не менш ніж 2 тис. дол. Навіть для тих громадян, які відносять себе до середнього класу і мають місячні доходи близько 2000 доларів, придбання квартири площею понад 150 кв. м. є складним завданням.

Те саме стосується норм урядового законопроекту щодо оподаткування автомобілів. На нашу думку, доцільно знизити поріг оподаткування авто з 4000 куб. см. до 3000 тис. куб. см. об’єму двигуна. Пропонуємо також запровадити ціновий індикатор – обкладатися податком мають автомобілі, вартість яких перевищує 50 тис. дол.

Запровадження податків на багатство є актуальним для нашої країни, оскільки, за даними ООН, розрив між доходами найбагатших і найбідніших громадян в Україні становить 30:1,  тоді як в Європі цей показник  становить 5,7:1.

Податок на багатство в різних формах діє в Іспанії, Франції, Голандії, Норвегії, Німеччині, Австрії, Великобританії, Швеції, Бельгії, Данії, Ісландії, Люксембурзі. Розглядається також питання про його запровадження у США.

Більшість розвинутих країн для вирішення проблеми розшарування громадян за рівнем доходів застосовують прогресивну шкалу оподаткування доходів фізичних осіб, оскільки вона стимулює попит на масові товари й послуги, водночас скорочуючи його на предмети розкоші.

Наприклад, у Великобританії ставка податку на доходи фізичних осіб становить від 0 до 50%, в Австралії – від 0 до 45%, в Японії – від 5 до 50%, в Австрії – від 21 до 50%, в Іспанії – від 0 до 47%, в Канаді – від 0 до 29%, в Італії – від 23 до 43%, в Нідерландах – від 0 до 52%, у Норвегії – від 0 до 47,8%, у Франції – від 0 до 40%, в Німеччині – від 0 до 45%, Сінгапурі – від 3,5 до 20%, Португалії – від 10,5 до 40%, Фінляндії – від 9 до 32%, Хорватії – від 15 до 45%, Швейцарії – від 0 до 13,2%.

У структурі податкових надходжень до бюджету податок на доходи фізичних осіб посідає перше місце у США, Великобританії, Данії, Німеччини, Японії, Канаді та інших розвинутих країнах. Це дозволяє забезпечити справедливий принцип оподаткування, оскільки найбільшу частку зі своїх доходів сплачують саме багаті громадяни. В Україні ж  найбільшу частку в структурі доходів бюджету становить ПДВ, який сплачують у рівних обсягах і багаті, і бідні громадяни.

Саме тому  «Наша Україна» пропонує запровадити податок на наддоходи заможних громадян та підтримує застосування прогресивної шкали оподаткування доходів.

За даними Центру Разумкова, під час опитування у травні 2011 року до середнього класу віднесли себе 44% населення України. Але, за даними експертів, кількість людей в Україні, яких можна вважати середнім класом за європейськими мірками, сягає не більше 10% , і ще близько 2% можна віднести до багатих людей. На нашу думку,  оподаткування багатства має торкнутися лише цих 2% населення і не зачіпатиме середній клас.

На завершення хочемо прокоментувати зауваження пана Ісаєнко про те, що «Наша Україна» є «нібито ліберальною партією». В ідеологічному плані «Наша Україна» близька до соціал-ліберального напрямку і поєднує ліберальні цінності свободи та конкурентної економіки із засадами соціальної справедливості та національного інтересу. Своєю стратегічною соціальною метою ми бачимо формування в Україні широкого середнього прошарку (понад 50% всього населення), самодостатніх громадян-господарів, які здатні своєю власною працею (без подачок держави) забезпечити свій добробут і добробут країни в цілому.

Аналітичний відділ партії «Наша Україна»

1 Commentaire

  1. Интересно, Межгорье Януковича тоже будет облагаться налогом на роскошь? А дачка Ющенко? Лично у меня сложилось впечатление, будто мадам Григорович стремится обложить налогами большее количество ОТНОСИТЕЛЬНО зажиточных людей – для того, чтобы богатеньким богатеям не так обидно было.

Les commentaires sont fermés.