Президента номінують на антипремію за ліквідацію національного парку

Сєвєродонецька міська екологічна асоціація “Зелений світ” номінувала Президента України Віктора Януковича на присудження у 2011 році антипремії УГСПЛ “Будяк року” у зв’язку з порушенням екологічних прав народу України (http://helsinki.org.ua/index.php?id=1320657888). Екологісти таким чином пропонують відзначити “видатне” досягнення номінанта – ліквідацію Національного природного парку “Сіверсько-Донецький” – єдиного національного парку Луганщини.

Нагадаємо, що 11 грудня 2009 року Указом Президента України N 1040/2009 на території Кремінського району був створений Національний природний парк <<Сіверсько-Донецький". Нацпарк створювався з метою охорони єдиного збереженого на території Луганської області великого лісового масиву, в якому поки що зустрічаються півтори сотні видів рідкісних рослин і до сотні видів "червонокнижних" тварин.

Після зміни президента, в 2010 році Кремінська районна рада звернулась із позовом до Вищого адміністративного суду України про визнання незаконним цього Указу Президента. Оскільки, мовляв, райрада проти створення на території району природного парку і його не погоджував.

20 жовтня 2010 Президент України Віктор Янукович у своїй заяві до суду з цим позовом погодився, на підставі чого суд визнав Указ попереднього Президента про створення Національного парку "Сіверсько-Донецький" незаконним.

Сєвєродонецькі екологісти вважають, що ці дії райради і Президента спрямовані на створення в заповідних Кремінських лісах великого закритого мисливського господарства для царських утіх нинішніх володарів Україні.
.